DSC08939

У рамках реалізації дансько-українського проекту з 28 по 30 жовтня у Житомирі проведено комплексний захід, у якому взяли участь члени делегації від Данської профспілки 3F Лайла Стідсбург та Пітер Йенсен.

Не в перший раз данські профспілковці відвідували Житомир, адже ще понад 10 років тому вони започаткували міжнародний навчальний проект з Федерацією профспілок Житомирської області, над яким вони плідно співпрацювали понад трьох років. І тому, особливо пізнавальним для данців було на власні очі побачити, як зараз на регіональному рівні функціонують профспілки та який вплив на розвиток профспілкового руху області мав попередній проект.

Протягом свого перебування у Житомирі члени делегації від 3F виступили перед учасниками заходу з презентацією «Профспілки Данії в сучасних умовах», відвідали підприємства «Радомишльське лісомисливське господарство» та Ортопедично-протезне підприємство, на яких вони мали змогу зустрітися та поспілкуватися з профспілковим активом.

Відповідно до програми місцевого заходу також було проведено круглий стіл-дискусію на тему: «Модернізація профспілок: погляд молоді» за участю члена Керівного комітету від 3F Йонаса Девантьєра, делегації від 3F та працівників Центру з реалізації проекту. У роботі круглого столу взяли участь молоді представники профспілкових організацій Житомирської області, які детально познайомилися з безпосередніми цілями та очікуваними результатами дансько-українського проекту, що триватиме до 2017 року включно. Вони жваво дискутували про те, яким бачать подальший розвиток профспілок, їхню роль у сучасному суспільстві. Всі учасники зустрічі прийшли до єдиної думки, що без якісного навчання, пропаганди і мотивації профспілкового членства у профспілок немає майбутнього. Багато питань було задано члену Керівного комітету проекту від 3F Йонасу Девантьєру стосовно історії розвитку та структури Данської профспілки, а також механізму мотивації та стимулювання профспілкового членства, на що отримали відповідь: «Член профспілки – це не покупець, який отримує запропоновані вами послуги та переваги. Член профспілки має відчувати себе частиною профспілкової, суспільно-корисної роботи».

Відповідно до проектного документу дансько-українського проекту передбачено проведення низки аналогічних заходів у регіонах, серед яких цей захід у Житомирі став першим, успішним виконанням плану з реалізації проекту. Тож попереду ще багато роботи та плідних результатів.

Центр з реалізації

дансько-українського проекту