DSC00776

 

 

 

Дансько-український навчальний проект між Об’єднаною Федерацією робітників Данії 3F та Федерацією профспілок України розпочав активний період проведення регіональних заходів, зокрема у формі одноденних та триденних тренінгів.

27-29 жовтня 2015 р. на базі Навчально-методичного центру профспілок Волинської області відбувся триденний семінар-тренінг за фінансової підтримки бюджету Проекту, який організували та виступили його модераторами учасники Проекту Олександр Сизюк, Жанна Пудлік та Ірина Мартинюк – молоді волинські профспілковці.

Відповідно до проектного документу, захід проводився для профспілкових активістів Волинської області, які безпосередньо залучені кожним з учасників дансько-українського проекту для навчання на регіональному рівні.

Це – молоді профспілковці з різних підприємств, працівники державних установ та бюджетної сфери, лідери студентських профспілкових організацій.

У рамках семінару відбулося також засідання круглого столу на тему: «Молодь і профспілки: зміни заради майбутнього». У роботі круглого столу взяли участь члени Керівного комітету проекту: Григорій Осовий, Голова ФПУ, Віталій Дубіль – голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, Йонас Деватьєр – представник від Данської профспілки ЗF, Валентина Шевченко – керівник проекту та Іванна Дубинка-Філозоф, голова Федерації профспілок Волинської області.

Григорій Осовий, вітаючи учасників, наголосив на важливості міжнародної солідарності у профспілках та навів яскравий приклад плідної співпраці з Данською профспілкою 3F. Більш детально він розповів про діяльність  ФПУ та її членських організацій щодо забезпечення основних складових гідної праці в Україні, визначених Міжнародною організаціює праці, а саме: гідна та своєчасна заробітна плата, безпечні та нешкідливі умови праці, відсутність будь-яких форм дискримінації у сфері праці. Також Григорій Осовий звернувся до учасників заходу з проханням обговорити проект Стратегії модернізації ФПУ та надати свої зауваження і пропозиції з метою їх врахування при доопрацюванні документу та внесення його на розгляд чергового З’їзду ФПУ.

Учасники круглого столу обговорили низку важливих питань. Зокрема виникла жвава дискусія щодо системи підготовки профспілкових кадрів. У результаті виокремилися два ключових напрями підготовки: галузеве профспілкове навчання та навчання, яке має здійснюватися централізовано за базовими програмами і тематикою ФПУ. Учасники також висловили думки, що ФПУ має взяти на себе централізацію профспілкового базового навчання з відповідним фінансуванням. У зв’язку з цим мають бути переглянуті структура та обсяги сплати членських профспілкових внесків для збільшення фінансування системи підготовки профспілкових кадрів, створення відповідного фонду.

Багато уваги приділялося обговоренню механізмів модернізації профспілок і активної їх участі в державотворчих процесах. Цей блок дискусії відбувся під гаслом «Сильні профспілки – сильна держава». Учасники висловилися про те, що спочатку зміни необхідно запроваджувати  самим профспілкам. І лише тоді, коли профспілки стануть сильними, то цей інститут громадянського суспільства зможе активно впливати на державну політику, прозоре прийняття рішень, здійснюватиме ефективний соціальний діалог у питаннях захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів людини праці.

Йонас Девантьєр презентував досвід діяльності Данської профспілки 3F та висловив деякі думки щодо здійснення демократизації профспілок. Багато думок з цього приводу висловили і самі учасники. Це, в першу чергу, прозорість прийняття рішень, фінансова звітність і моніторинг за ефективним використанням коштів членів профспілок, підвищення рівня інформаційної роботи, використання піар-технологій через соціальні мережі, вдосконалення сучасної системи інформаційних комунікацій між профспілковим організаціями усіх рівнів, створення профспілкового «бренду» та активне використання нової символіки. Потребує вдосконалення кадрова політика та форми залучення молоді до профспілок, обрання молодих профспілковців до складу виборних органів. Молодь висловилася також за об’єднання споріднених галузевих профспілок  та запровадження інституту профспілкового представника.

Увесь тренінг був тематично поділений на 3 майданчики – молодіжна зайнятість, мотивація профспілкового членства, відкритість і прозорість профспілкового руху. Незвичними були і форми роботи – дискусії, мозкові штурми, методичні «посиденьки».

Учасники заходу впевнені, що цікаві думки та ідеї обов’язково знайдуть своє відображення у практичній профспілковій роботі та. А дансько-український проект дасть можливість багато чому навчитися та використати неоціненний міжнародний досвід та профспілкову солідарність з метою ефективної модернізації українських профспілок вцілому

  

Центр з реалізації дансько-

українського проекту

 

DSC0078

 

DSC00783

 

 

DSC00790

 

DSC00797