УЧ

 

Швидко минув перший тиждень підвищення кваліфікації правових інспекторів праці. Для групи правників, які проходили повторне навчання, процес перепідготовки закінчився. Переповнені враженнями та інформацією, колеги поїхали додому з щирими намірами удосконалювати свою роботу, використовувати на практиці отримані навички та знання.

Протягом останніх днів слухачі дізналися багато цікавого. Зокрема, про практику виявлення порушень роботодавцями законодавства про оплату праці, проблемні питання, які потребують вирішення шляхом змін у законодавстві; про можливості співпраці з правовими інспекторами праці профспілок повідомила головний спеціаліст департаменту з питань праці Держпраці Штронда Людмила Миколаївна.

Надзвичайно корисною була лекція практикуючого адвоката, старшого викладача кафедри міжнародного права Ужгородського національного університету Жук Лариси Борисівни на тему «Практика Європейського Суду з питань профспілкової діяльності». Адже питання захисту профспілкових прав, у тому числі у судових органах, є на сьогодні дуже актуальним. Отримані знання без сумніву використовуватимуться профспілковими юристами на практиці.

Особливо цікавим та креативним наприкінці третього дня навчань був виступ молодого керівника Центру освіти дорослих «Перспектива» НМЦ профспілок Копиша Віталія Андрійовича на тему: «Використання соціальних мереж в роботі правових інспекторів праці профспілок. Етика взаємодії в мережі». Як ефективно обрати соціальну мережу та заповнювати її інформацією про профспілкову діяльність та правозахисну роботу, яких етичних правил необхідно дотримуватися при цьому, як не нашкодити іміджу профспілки в процесі спілкування – ці, та інші питання викликали жвавий інтерес слухачів. Всі зійшлися на думці про гостру необхідність змінювати інформаційну політику в діяльності профспілкових організацій, враховувати потреби молодих членів профспілок, вчитися спілкуватися з молоддю за допомогою новітніх технологій.

Четвертий день занять було розпочато повідомленням начальника відділу розширення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Марчук Наталії Іванівни про систему безоплатної правової допомоги в Україні. Робота, яка проводиться суб’єктами цієї системи, є дуже важливою для громадян, адже доступ до правової допомоги в країні є досить обмеженим через низьку платоспроможність, слабку поінформованість про права людини. Як відомо, правові інспектори праці профспілок готові надавати правову допомогу членам профспілок з питань трудових правовідносин, однак проблеми, які виникають в інших сферах життя людини праці, потребують професійної допомоги спеціально підготовлених фахівців – адвокатів. Про можливість та порядок отримання такої допомоги необхідно широко інформувати трудові колективи і профспілкові юристи прикладуть до цього усіх необхідних зусиль.

Чергова зустріч з викладачем кафедри «Соціології та суспільних наук» Філь Ганною Василівною знову супроводжувалася цікавими практичними вправами: слухачі вчилися секретам ефективних переговорів, отримали навички попередження та розв’язання конфліктів у профспілковій діяльності.

Про роботу фахівців апарату та членських організацій ФПУ над проектом Трудового кодексу повідомила слухачів завідувач відділу – правовий інспектор праці Правової та технічної інспекції праці ФПУ Гриценко Марія Миколаївна. Інтерес профспілкових юристів викликали новації проекту, які стосуються, зокрема, питань умов праці та відпочинку. Присутні підтвердили важливість проведення змін законодавства, однак висловили застереження щодо окремих проблемних питань регулювання трудових відносин.

Надзвичайно ґрунтовним був виступ головного спеціаліста – технічного інспектора праці Правової та технічної інспекції праці ФПУ Горюн Тетяни Михайлівни, яка повідомила присутніх про законодавче регулювання питань охорони праці, особливості вирішення окремих проблем у цій сфері. Слухачі визнали важливість охорони праці як однієї з основних складових гідної праці за визначенням МОП.

Останній день тижня завершився розглядом проблемних питань професійної діяльності правових інспекторів праці. В ході відвертого їх обговорення, модератором якого була заступник керівника Правової та технічної інспекції праці – головний правовий інспектор праці ФПУ Сидоряк Ірина Георгіївна, було окреслено нові шляхи удосконалення правової роботи, надано пропозиції щодо підвищення її ефективності.

Головний спеціаліст – правовий інспектор праці Правової та технічної інспекції праці Мосійчук Тетяна Іванівна поінформувала присутніх про окремі помилки у роботі з моніторингу та підготовки звітності. Пропозиції щодо удосконалення зазначеної звітності, надані правовими інспекторами праці, будуть враховані під час підготовки змін до відповідних нормативних актів ФПУ.

На наступному тижні вчитися продовжать правові інспектори праці, які підвищують кваліфікацію вперше. Згідно з програмою фахівці будуть навчатися ефективно використовувати свої повноваження та інструменти, планувати свою роботу, проводити інспекційні перевірки та консультування з правових питань. Також вони знайомитимуться з практикою розгляду індивідуальних спорів та візьмуть участь у заходах з нагоди відзначення Всесвітнього дня гідної праці.

 

Правова та технічна інспекція праці ФПУ

 

УЧ5

 

УЧ4

 

УЧ6

 

УЧ1

 

УЧ2

 

УЧ3