1440189957 tamozhnya

 

Законодавством України передбачено, що іноземні громадяни та особи без громадянства мають право на працевлаштування у нашій державі. Однак є певні особливості прийому на роботу  такої категорії осіб, зокрема існує чітко визначений порядок оформлення дозволу. Так, постановою Кабінету Міністрів України від 27 травня 2013 р. № 437 затверджено Порядок видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

Такі юридичні «тонкощі» не врахував громадянин Угорщини, коли став керівником ТОВ «Штад-Міш» у місті Виноградові Закарпатської області. Вже будучи очільником цієї фірми, він прийняв на роботу головного бухгалтера, про що повідомив органи державної фіскальної служби, й одинадцятьом своїм працівникам виплатив зарплату за жовтень.

Та з’ясувалося, що діяльність керівника фірми була незаконною, оскільки він не отримав дозволу на власне працевлаштування в Україні, порушивши вимоги частини 1 статті 42 Закону України «Про зайнятість населення». Під час проведення перевірки ТОВ «Штад-Міш» фахівці Управління Держпраці в Закарпатській області виявили це  порушення і на підставі частини 5 статті 53 Закону України «Про зайнятість населення» на фірму накладено штраф у розмірі 29 тисяч гривень.

 

(За матеріалами сайту Державної служби України з питань праці http://dsp.gov.ua/ category/ contact)

 

Правова та технічна інспекція праці апарату ФПУ