1

 

Як відомо, Державна служба України з питань праці спільно з Міжнародною організацією праці в рамках проекту «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу» впродовж квітня – серпня 2017 року проводить пілотну інспекційну кампанію щодо виявлення фактів не задекларованої праці в чотирьох областях України: Львівській, Одеській, Херсонській та Черкаській.

 

Метою кампанії є не лише виявлення фактів неофіційного працевлаштування, але й з’ясування причин, які його зумовлюють. В першу чергу реалізується інформаційна її складова, яка передбачає роз’яснювальну роботу серед роботодавців, працівників та інших груп населення про правові наслідки не оформлення трудових відносин, виплати заробітної плати «у конвертах».

В ході реалізації інспекційного блоку пілотного проекту проводитимуться інспекційні відвідування підприємств галузей будівництва, сільського господарства, сфери торгівлі та послуг з метою виявлення фактів не задекларованої праці.

Зазначені інспекційні відвідування здійснюватимуться відповідно до нового Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, який затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017.  № 295 та набув чинності 16.05.2017.

За попередньою домовленістю інформаційний блок пілотної кампанії реалізується у співпраці з профспілками.

Зокрема, 16 червня 2017 року у Будинку культури Одеського Національного політехнічного університету відбулось засідання тристороннього «круглого столу» з анонсування пілотної кампанії в Одеській області. Організатором заходу було Головне управління Держпраці в Одеській області. У засіданні «круглого столу» взяли участь національний координатор Проекту Міжнародної організації праці «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу» С. Литвин, заступник директора Департаменту з питань праці Державної служби України з питань праці О. Коновалова, Голова правління Об’єднання організацій роботодавців Одеської області Л. Шемякін, Голова Федерації профспілок Одеської області В. Буратинський, профспілковий актив, представники підприємств міста і області.

Учасники заходу обговорили проблемні питання функціонування суб’єктів господарювання області, ризики і наслідки не задекларованої праці, були поінформовані про нові підходи в здійсненні державного контролю та нагляду за додержанням законодавства про працю, про важливість діалогу між соціальними партнерами — роботодавцями, профспілками та державою.

Присутні погодилися з тим, що на підприємствах, де є профспілки, не задекларована праця зводиться до мінімуму, там, де діють колективні договори, контролюється питання дотримання трудових прав працівників.

22 червня Херсонська обласна профспілкова організація працівників АПК провела семінар за участю членів президії та представників Головного управління Держпраці в Херсонській області на тему: «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу».

Учасники семінару обговорювали співпрацю профспілок, роботодавців, органів місцевого самоврядування у напрямку подолання не задекларованої праці у неформальному секторі області, зокрема, у сфері сільського господарства, де фермерами нерідко використовується сезонна робота на полях без офіційного оформлення трудових відносин.

На Львівщині до пілотної кампанії долучився Обласний комітет Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, який 22 червня 2017 року провів семінар для профспілкового активу з питань не задекларованої праці за участі представника управління Держпраці у Львівській області.

Як і в інших областях, профспілковці Львівщини усвідомлюють небезпеки та ризики, які супроводжують офіційно неоформлених працівників, необхідність поширення інформації про них серед громадян, і мають намір брати активну участь у проекті.

Обговорення реалізації пілотного проекту МОП «Зміцнення системи інспекції праці і механізмів соціального діалогу» з подолання не задекларованої праці відбулося також і у Федерації профспілок Черкаської області. В цій області основними об’єктами інспектування визначені підприємства галузі аграрного сектору та торгівлі, де значний відсоток нелегальної зайнятості.

З цієї ж тематики була проведена спільна нарада управління Держпраці, управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, асоціації фермерів та приватних землевласників області, галузевої профспілки. На нараді було визначено дуже важливим інформування власників, керівництва агропідприємств та найманих працівників щодо необхідності легалізації трудових відносин, оплати праці, соціального захисту, надання органам виконавчої влади та місцевого самоврядування аналізу ситуації з тіньовою зайнятістю населення, підвищення впливу на ситуацію соціальних партнерів.

В ході реалізації пілотної кампанії серед працівників і роботодавців, широкого кола працездатних громадян поширюються підготовлені в рамках проекту інформаційні матеріали, у яких пропагується легальна праця.

Радимо членським організаціям ФПУ поширювати ці матеріали в профспілкових організаціях, використовувати їх у своїй правозахисній роботі.

 

Інформація для роботодавців

Інформація для працівників

 

Департамент правового захисту

апарату ФПУ