DSCN7841

 

Обмін досвідом і обговорення представниками юридичної спільноти актуальних питань верховенства права та економічного розвитку, трудового законодавства та ролі профспілок у Німеччини та в Україні, реєстр прав на нерухоме майно відбулись 21 червня під час ІІ Українсько-німецького правничого дня, ініційованого Німецько-українським союзом юристів.

В заході взяли участь юристи, радники та партнери юридичних компаній, корпоративні юристи, члени правлінь компаній, що розвивають ділові стосунки з Німеччиною або Україною, українські та німецькі бізнес-організації, політики та дипломати тощо.

Серед питань, які обговорили учасники заходу: взаємозв’язок верховенства права і економічного розвитку України: стан та перспективи, недоліки нового Кримінально-процесуального Кодексу України, успіх та менеджмент юридичної компанії в міжнародному юридичному обігу:актуальні тенденції.

Велику увагу було приділено питанням участі українських та німецьких профспілок у вирішенні актуальних проблем соціально-економічного захисту працівників. На тему «Трудове законодавство та роль профспілок у Німеччині та в Україні» виступили голова представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Урсула Кох-Лаугвітц, спеціаліст з трудового права Спілки адвокатів Німеччини др. Ганс-Георг Майєр.

У своєму виступі з цього питання заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк зазначив, що українське суспільство страждає від трьох бід – деморалізації, правового нігілізму та соціальної несправедливості. Що стосується правового нігілізму, великою проблемою залишається заборгованість по виплаті заробітної пати, що не відповідає вимогам Конституції та законів. Більш того, робітники у цьому плані опинились в невигідному становищі, якщо порівнювати виплати зарплати з іншими виплатами. Тому, за словами С.М.Кондрюка, профспілки висунули тезу та наполягають на включенні його у Трудової кодекс, згідно з яким робітнику треба компенсувати затримку зарплати за кожний день у розмірі не менш подвійної ставки НБУ.

Друге порушення прав працюючих стосується їх права отримувати заробітну плату не менш мінімальної зарплати. Згідно з законами України, мінімальна зарплата не може бути менш ніж пожитковий мінімум, але парламент встановив рівень прожиткового мінімуму, як кажуть, «зі стелі». Більш того, прожитковий мінімум не змінювався з 2000 року. «На жаль, шулерство з мінімальною зарплатою, яка базується на прожитковому мінімумі, у нас практично узаконено», - наголосив С.М. Кондрюк.

Ще один приклад правового нігілізму – це дискримінація оподаткування. Як сказав заступник Голови ФПУ, в Україні оподаткування трудових доходів найвище у світі.

Продовжуючи тему ролі профспілок у соціально-економічному захисту працівників та розробці трудового законодавства, заступник керівника Департаменту правового захисту – керівник управління захисту трудових прав ФПУ І.Г.Сидоряк наголосила на тому, що профспілки, зокрема, ФПУ активно беруть участь у удосконалення трудового законодавства. Вона розповіла, що у 2013 році СПО об’єднань профспілок вніс пропозиції до низки проектів Законів України. ФПУ використовує будь-які можливості щодо участі у процесі вдосконалення законодавства про працю. Голова ФПУ Ю.М.Кулик є членом Конституційної Асамблеї, яка в даний час працює над концепцією внесення змін до Конституції України. Що стосується нового проекту Трудового кодексу, ФПУ заздалегідь підготувала пропозиції до нього, які ґрунтуються на міжнародних стандартах та враховують позицію всеукраїнських профспілок і територіальних профспілкових об’єднань. Також Федерація профспілок України звернулась до постійного представника ФПУ у Верховної Раді, народного депутата України О.М.Стояна з пропозицією внести в порядку законодавчої ініціативи проект Трудового кодексу України до Верховної Ради України.

Відповідно до законодавства, профспілки також здійснюють громадський контроль за дотриманням українського та міжнародного законодавства про працю, - зазначила І.Г.Сидоряк.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

DSCN7871  

DSCN7825

 

 

DSCN7837

 

DSCN7882

 

DSCN7877