IMG 3500

 

Слідуючи позитивному прикладу багатьох країн світу, у тому числі Німеччини, Нідерландів, Швейцарії, Грузії, Латвії у січні 2019 року Міністерство юстиції України розпочало роботу над імплементацією в Україні Керівних принципів ООН у сфері бізнесу та прав людини. Цей важливий документ належить до системи норм так званого «м’якого права», декларує визнання того, що діяльність бізнес-структур може потенційно мати негативний вплив на права людини, та став першим міжнародним документом, який визнав бізнес носієм обов’язків у сфері прав людини поряд із державою та квазідержавними утвореннями.

Зокрема, цей документ встановлює, що:

  • держави мають обов’язок захищати від порушень прав людини з-боку бізнесу;
  • бізнес-структури мають обов’язок поважати права людини;
  • постраждалі від таких порушень мають право на доступ до ефективних засобів правового захисту.

Наразі в Україні за підтримки Інституту економіко-правових досліджень Національної академії наук України, Центру перспективних досліджень і співробітництва з прав людини в сфері економіки ІЕПД НАН України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Ресурсного центру з питань бізнесу та прав людини (Велика Британія), Асоціації вчених - внутрішньо переміщених осіб в Україні реалізується міжнародний проєкт «Просування поваги прав людини у сфері бізнесу через імплементацію Цілей сталого розвитку в Україні».

Враховуючи те, що одним із стратегічних напрямів діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини є стимулювання процесу імплементації Україною Керівних принципів ООН у сфері бізнесу та прав людини, з метою консолідації професійних і громадських зусиль при Секретаріаті Уповноваженого створено робочу групу, до складу якої увійшли представники Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Федерації профспілок України та СПО сторони роботодавців на національному рівні, а також академічної наукової спільноти. Від ФПУ в робочу групу делеговано заступника керівника департаменту правового захисту – заступника головного правового інспектора праці апарату ФПУ Ірину Сидоряк.

29 жовтня 2019 року відбулося перше засідання зазначеної робочої групи, на якому обговорювалися завдання і етапи реалізації проєкту, зокрема, створення Міжсекторальної платформи експертів із просування в Україні імплементації Керівних принципів ООН у сфері бізнесу та прав людини. Одним із заходів проєкту планується проведення наприкінці листопада 2019 року Експертних консультацій високого рівня на базі Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

IMG 3494

 

IMG 3505

 

 

Департамент правового захисту