IMG 20200109 090437

Наступ на профспілкові права посилюється, але тепер йдеться не про долю профспілок, а - усіх людей праці. На цьому було наголошено на спільному засіданні Робочої групи  та Консультативної ради при Голові ФПУ, що відбулась сьогодні, 9 січня.

У роботі взяли участь керівники всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань, заступники Голови ФПУ, керівники та фахівці структурних підрозділів апарату ФПУ.

Після позачергового засідання СПО об’єднань профспілок, що відбулось відразу після ухвалення Урядом законопроекту про працю - 28 грудня 2019 року, - де було вирішено активно протидіяти наступу на права людей праці, у ФПУ створено оперативні групи, які напрацьовують пропозиції до законопроектів про працю, про зміни до діяльності профспілок, про медіацію. Вже підготоване Звернення СПО об'єднань профспілок до Глави держави з цього приводу.

Учасники зібрання переконані, що профспілкам потрібно донести до широких верств населення інформацію про загрози, що містять запропоновані владою законодавчі акти. Запропоновано звернутись за підтримкою до науковців, міжнародних інституцій, організувати серед спілчан збір підписів за відкликання названих законопроектів і проведення  дискусії, як це передбачено міжнародною практикою та імплементованими Україною Конвенціями Міжнародної організації праці.

Акцентувалось, що питання про наступ на права українських працівників порушувалось українською делегацією на 4-й Генеральній асамблеї Пан’європейської регіональної ради 16 грудня 2019 року і українські профспілки, які входять до авторитетних міжнародних профоб’єднань, отримали підтримку у своїй боротьбі.

Зокрема, Глобальна профспілка IndustriALL, Європейська федерація профспілок громадського  обслуговування - найбільша в Європі профспілкова федерація – закликали Президента, Уряд та Парламент України надати проект Закону «Про працю» для проведення консультацій із соціальними партнерами та громадського обговорення. І лише після врахування пропозицій профспілок і трудящих винести його на розгляд Парламенту.

15 січня у Києві відбудеться профспілкова акція-пікетування парламентського Комітету соціальної політики та захисту прав ветеранів під час розгляду законопроекту «Про працю» та інших антинародних законопроектів.

Всеукраїнське профспілкове віче, що відбудеться 16 січня ц.р. у Києві, і до участі в якому запрошено Президента України Володимира Зеленського, дасть оцінку діям влади по знищенню системи соціального захисту та прийме рішення щодо подальших протестних дій багатомільйонної армії спілчан.

- Ще є шанс на діалог! – впевнений лідер українських профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. Про це він зазначив публічно на власній сторінці у Фейсбуці та підкреслив, що профспілки завжди виступають за вирішення усіх питань виключно в правовому руслі.

IMG 20200109 090924

IMG 20200109 090639