на сайт ФПУ 1

Представники партій-членів Соціалістичного Інтернаціоналу з усього світу та запрошені гості, серед яких і представник ФПУ, зібралися в Санто-Домінго 28-29 січня 2019 р. на засіданні Ради Соцінтерну (SI).

Порядок денний засідання зосереджувався на трьох основних темах:

- Сприяння багатосторонності для забезпечення миру, сталого розвитку, боротьби з бідністю, досягнення більшої рівності та забезпечення більшої солідарності світу;

- Захист прав і свобод від нетерпимості, дискримінації, націоналізму і популізму;

- Захист наших демократій від нових загроз - навмисної дискредитації демократичних інституцій та преси, фальшивих новин, кібератак та інвазійних технологій.

У своєму вступному слові Генеральний секретар Соцінтерну, - Луїс Айяла наголосив, що: «Багатосторонність є ключем до досягнення миру і сталого розвитку, і Соцінтерну потрібно як ніколи протистояти популізму та націоналізму, своїми принципами та ідеалами, щоб забезпечити перевагу іншого світогляду».

Президент Соцінтерну, екс прем'єр-міністр Греції, Георгій Папандреу також відзначив особливе значення Домініканської Республіки для SI, привітавши Домініканську Революційну Партію з 80-річчям та прогресом, досягнутим в країні в останні роки.

Президент Домініканської Республіки Даніло Медіна, зазначив, що, хоча його партія не є членом SІ, траєкторія організації залишається точкою відліку для всіх прогресивних партій.

У своєму виступі на Раді Соцінтерну, представниця від найбільшої профспілкової організації України – Федерації профспілок України, акцентувала увагу на тиск з боку олігархічних кланів та представників влади на профспілки:

ЗНГ1 1

«В Україні багато проблем, але ми маємо бажання їх вирішувати. Ми неодноразово доводили нашу здатність об'єднуватися і приймати рішення, що змінюють життя. Я впевнена ви всі знаєте про Революцію Гідності, що п'ять років тому ознаменувала початок нашого шляху до європейських цінностей. Ми виступили проти олігархів, і Будинок профспілок у Києві став оплотом цієї революції. Він приймав учасників протестів і, зрештою, повністю згорів у 2014 році.

Ми відновили будинок профспілок, і цей будинок знову стає тим фундаментом, тією іскрою, яка встановить соціальний вектор розвитку нашої країни.

На жаль, не тільки війна стоїть на шляху соціальної справедливості в Україні. Ми є свідками зміцнення кланових олігархічних структур. Економічні та соціальні реформи - надзвичайно болючі і часто супроводжуються порушенням прав працівників. Існуючий соціальний діалог не в змозі вирішити найгостріші проблеми.

Ми постійно стикаємося з спробами обмежити автономію та права профспілок, включаючи право організовувати пікети та страйки.

Тиск на профспілки в Україні зростає з 2011 року.

По всій Україні профспілкові організації виселяють з власних будівель. Органи влади захоплюють профспілкові санаторії, дитячі спортивні школи, навчальні заклади, позбавляючи працівників права на реабілітаційні, культурні та освітні послуги.»

Безперечно, було звернено увагу міжнародної спільноти, до факту воєнної агресії з боку Росії:

«Ось вже майже 5 років проти нас розв’язана війна і частина нашої території окупована. Ця війна, як і Друга Світова війна, знівелювала принципи міжнародного права. Після того, як ми відмовились від ядерної зброї, три країни: США, Велика Британія та Росія, згідно Будапештського меморандуму гарантували наш суверенітет та безпеку. І зараз, одна з країн, порушила свої зобов’язання, в той час як інші гаранти закрили на це очі.

Наш спротив та міжнародний тиск перевели війну з активної фази до замороженого конфлікту. Але, в листопаді року що минув, Росія продемонструвала акт агресії – у суверенних українських водах обстріляла та захопила українськи судна та полонила українських моряків.

Сьогодні, як ніколи, Україні потрібна міжнародна солідарність а не демонстрація фінансового егоїзму. Якщо Росія переступить Україну, це тільки для того, щоб прийти до Європейського Союзу».

Повний текст доповіді та резолюція у додатку.

На Раді Соцінтерну було прийнято ряд важливих резолюцій та декларацій: Декларація про Венесуелу, Резолюція про пам'ять про Голокост, Декларація про захист нашої демократії від нових загроз, Декларація про захист прав і свобод від нетерпимості, дискримінації, ксенофобії та популізму, Резолюція про Пуерто-Ріко та низка інших.

З повною версією інформ. повідомлення можна ознайомитись тут.

Всеукраїнська профспілка виробничників і підприємців