SHHo robyty osviti pid chas karantynu vidpovidaye MON e1588325065675 1

На Офіційному веб-порталі ФПУ сьогодні, 1 червня, з нагоди 70-ої  річниці  відзначення  «Міжнародного дня захисту дітей» відбулась Інтернет-конференція на тему: «Захист прав та інтересів дітей в умовах карантину».

На запитання відвідувачів нашого сайту відповідають фахівці Департаменту правового захисту апарату ФПУ.

 

Запитання:

Зараз передбачається закриття шкіл санаторного типу, де діти, які мають захворювання,поєднують навчання та лікування. Яку позицію з цього питання займає ФПУ?

Матвійчук Світлана, м. Харків

Відповідь:

ФПУ, її членські організації категорично не підтримують ідею закриття санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів), без передбачення на законодавчому рівні аналогів або альтернатив таким школам, оскільки це призведе до порушення прав тисяч дітей, як учасників освітнього процесу, неотримання ними передбаченої та необхідної допомоги та якісної освіти. На нашу думку, така норма Закону України «Про повну загальну середню освіту» порушує статтю 22 Конституції України, яка визначає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Профспілка працівників освіти і науки України, що є членською організацією ФПУ, на стадії розгляду проекту зазначеного закону в профільному комітеті Верховної Ради України активно обстоювала права всіх учасників освітнього процесу, зокрема, заявляла про неприпустимість ліквідації санаторних шкіл для дітей, які потребують тривалого лікування та шкіл соціальної реабілітації, однак профспілкові пропозиції не були враховані.

5 травня 2020 року народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Івченко В.Є., Цимбалюком М.М., Волинцем М.Я. було зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про повну загальну середню освіту» (щодо відновлення прав учасників освітнього процесу)» (реєстр. № 3430). Цим законопроектом, який підтримується усіма профспілковцями, пропонується виключити з діючого закону норми про припинення з 2020 року санаторними школами (санаторними школами-інтернатами) набору учнів до 1-9 класів, а також про обов’язок засновників санаторних шкіл (санаторних шкіл-інтернатів) протягом одного року з дня набрання чинності Законом України «Про повну загальну середню освіту» змінити тип таких закладів освіти на ліцеї з обов’язковим збереженням у їх складі пансіонів.

Законопроєктом також включаються до термінологічного апарату Закону України «Про повну загальну середню освіту» поняття «санаторна школа» та «школа соціальної реабілітації» та врегульовується питання зарахування учнів до санаторної школи (школи-інтернату) та направлення учнів (вихованців) до шкіл соціальної реабілітації.

В даний час Профспілка працівників освіти і науки України звернулася з листом до авторів законопроекту,  а також до Комітету з питань освіти, науки та інновацій з низкою пропозицій та підтримкою положень про відновлення діяльності санаторних шкіл.

 

Запитання:

Які права, пільги та гарантії має працівник, який є одиноким батьком і сам виховує неповнолітню дитину? Як може допомогти профспілка?

                                                               Іван, Львівська область

Відповідь:

Згідно зі статтею 5 Сімейного кодексу України державою гарантується створення умов для материнства та батьківства, охорона прав матері та батька, матеріальна та моральна підтримка та заохочення материнства та батьківства.

Кодексом законів про працю України (далі – КЗпП) передбачені пільги та гарантії для батька, що самостійно виховує неповнолітню дитину, а саме:

- право на неповний робочий день, або неповний робочий тиждень (при цьому оплата праці провадиться пропорціонально відпрацьованому часу або залежно від виробітку, а робота в таких умовах не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав) (стаття 56 КЗпП);

- надання щорічної додаткової оплачуваної відпустки тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів  (стаття 182-1 КЗпП);

- обмеження залучення до надурочних робіт, направлення у відрядження без особистої згоди (стаття 177 КЗпП);

- заборона відмови у прийнятті на роботу, зменшення розміру заробітної плати з мотивів наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда, а також звільнення за ініціативою роботодавця (крім випадків повної ліквідації підприємства або установи) (стаття 184 КЗпП);

- обов'язкове працевлаштування у випадках звільнення після закінчення строкового трудового договору та збереження на період працевлаштування середньої заробітної плати, але не більше трьох місяців з дня закінчення строкового трудового договору.

Статтею 10 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон) передбачено надання батьку, що сам виховує неповнолітню дитину, щорічної відпустки у зручний для нього час.

Такий батько також має право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що може бути ним використана повністю або частинами (стаття 18 Закону).

Згідно зі статтею 25 Закону одинокому батьку за його бажанням в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати:

- в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку, а в разі якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежний) або якщо дитина, якій не встановлено інвалідність, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, - не більш як до досягнення дитиною шістнадцятирічного віку, а якщо дитині встановлено категорію «дитина з інвалідністю підгрупи А» або дитина, якій не встановлено інвалідність, отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги - до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку;

- для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території.

Для отримання гарантій та пільг, передбачених чинним законодавством України, батьку, що сам виховує неповнолітню дитину, необхідно подати власникові або уповноваженому ним органу (роботодавцю) документ, який підтверджує факт відсутності участі матері у вихованні дитини (наприклад, копію свідоцтва про смерть матері, рішення суду про позбавлення матері батьківських прав тощо).

До профспілки такий батько вправі звернутися по допомогу тільки у разі, якщо він є її членом. В межах профспілкового бюджету профспілковий комітет профспілкової організації (профспілки) може надати батьку-одинаку матеріальну допомогу та сприяти отриманню пільгових путівок до дитячих оздоровчих таборів та санаторіїв.

У разі необхідності індивідуального оздоровлення дітей разом з батьком, може надаватися також матеріальна допомога на оздоровлення згідно з умовами Колективного договору.

 

Запитання:

Як оздоровити дитину в умовах карантину? Чи будуть працювати оздоровчі дитячі табори для дітей? Чим може допомогти профспілка?

                                                                            Катерина, Запорізька область

Відповідь:

З метою  запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, за рішеннями Уряду з 12 березня по 22 червня 2020 року на всій території України встановлено карантин, під час якого робота всіх оздоровчих дитячих закладів в Україні зупинена.

Не дивлячись на те, що з 22 травня ц.р під час карантину передбачені деякі пом'якшення, вони не стосуються роботи оздоровчих закладів як для дорослих, так і для дітей.

Проте, Міністерство охорони здоров'я України заявило, що дитячі літні табори можуть запрацювати лише на останньому етапі виходу з карантину і перед відкриттям таборів МОЗ  завчасно надасть всі необхідні протиепідеміологічні рекомендації.

Як відомо, в Україні існує чимало оздоровчих дитячих таборів усіх форм власності: державної, комунальної та приватної, однак у зв’язку з запровадженням карантину жодний з них на сьогодні не працює. Також на період карантину не працюватимуть і літні табори на базі середніх шкіл, та й самі школи на даний час працюють на дистанційному режимі.

В.о. Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій повідомила, що МОН не буде пропонувати уніфікованого рішення щодо початку роботи літніх таборів. Рішення про відкриття оздоровчого табору має ухвалювати його засновник. Вона також наголосила, що у будь-якому випадку рішення про роботу дитячих оздоровчих таборів має ухвалюватись індивідуально в кожному окремому регіоні.

Отже, дата відкриття дитячих оздоровчих таборів для дітей залежить від рівня захворюванності на короновірусну хворобу COVID-19 в конкретному регіоні, де знаходяться табори, і відповідно в залежності від епідеміологічної ситуації будуть прийматися рішення щодо відновлення їх роботи чи перебування на карантині.

Від початку карантину розпочата робота онлайн платформ, де тренери та вихователі організовують заняття через платформи онлайн-зв’язку, розробляють спеціальні «челенджі», заохочують дітей дотримуватись заходів безпеки та допомагають організувати тренування в домашніх умовах, що впливає на покращення здоров'я дітей.

Профспілка, членом якої Ви є, може допомогти в оздоровленні Вашої дитини/дітей шляхом виділення матеріальної допомоги на оздоровлення на умовах та в розмірі, визначеному колективним договором та кошторисом профспілкового бюджету, а також частково здійснити попередню оплату вартості путівки в дитячий оздоровчий табір, який відкриється після карантину.

Варто зазначити, що зазвичай профспілка, яка діє на підприємстві, в межах фінансових можливостей організовує оздоровлення членів профспілки та членів їх родин, у тому числі й дітей. Для отримання інформації про порядок оздоровлення дітей влітку, перелік дитячих оздоровчих таборів тощо необхідно звернутися до профкому первинної профспілкової організації, що діє на вашому підприємстві.

 

Запитання:

В нашій сім’ї є неповнолітня дитина. Під час карантину мій чоловік втратив роботу а я вимушено тимчасово перебуваю у відпустці без збереження заробітної плати. Чи можемо ми розраховувати на яку-небудь допомогу?

                                                                                 Ганна (м. Хмельницький)

Відповідь:

Враховуючи зазначену ситуацію, радимо, перш за все, звернутися до профспілки, членом якої Ви є. В межах наявних коштів первинної профспілкової організації, яка діє на підприємстві, Вам може бути надана матеріальна допомога. До заяви додайте копії свідоцтв про народження дітей, та, по можливості, підтвердження факту безробіття Вашого чоловіка.

По-друге, Ваш чоловік може розраховувати на одержання допомоги по безробіттю. Для цього йому необхідно звернутися до найближчого Центру зайнятості. На сьогодні реєструють безробітних в Центрах зайнятості незалежно від того, де вони зареєстровані чи фактично перебувають.

В період карантину спрощено процедуру, за якою потрібно подавати документи. Безробітному необхідно:

·                розпочати із заповнення заяви про присвоєння статусу «безробітний»;

·                заповнити заяву про призначення допомоги.

Документи можна подати:

·                надіславши на e-mail центру зайнятості – туди, куди безробітному зручніше звертатися (як варіант, можна самому взятися за написання/завантаження, роздрукування, заповнення заяви, а потім – сфотографувати/відсканувати та надіслати документ);

·                також можна заяви, які заповнені самим безробітним, принести у скриню для кореспонденції, яка знаходиться у центрі зайнятості.

У подальшому з особою має зв’язатися кар’єрний радник, щоб уточнити потрібну інформацію (якщо це потрібно).

В карантинний період виплата допомоги, пов’язаної з безробіттям, повинна здійснюватися таким чином, щоб громадяни особисто не відвідували ЦЗ, якщо вони підтвердили (телефоном/за допомогою електронних засобів) те, що хочуть зберегти статус «безробітний».

Важливо знати, що під час карантину такий статус присвоюється особі з першого дня, коли подається заява. Виплата допомоги повинна призначатися також з першого дня реєстрації. Виплачується допомога через банк. Сума такої допомоги повинна розраховуватися для кожного безробітного окремо.

В цьому випадку важливими є страховий стаж особи та розмір зарплати за останнім місцем роботи. Виплати допомоги залежать від того, скільки триває безробіття у відсотках до визначеного розміру (ст. 23 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»)

Максимальний розмір допомоги не повинен бути вищим чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для громадян, які працюють (8 408 грн.).

Сума мінімальної допомоги, яка має виплачуватися застрахованим громадянам з урахуванням зарплати та страхового стажу – 1 800 грн., а громадянам, виплати яким призначалися без урахування зарплати та страхового стажу в карантинний період, збільшили з 650 грн. до 1000 грн.

Дане підвищення передбачене постановою Правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 08.04.2020 №217 «Про мінімальний розмір допомоги по безробіттю на період карантину», яку застосовують з початку введення карантину та яка діятиме ще 30 днів після його завершення.

На мінімальну допомогу можуть розраховувати:

·                громадяни, які протягом року, що передував реєстрації в центрі зайнятості, мають страховий стаж менше ніж 6 місяців або звільнені за останнім місцем роботи з негативних причин (прогули тощо);

·                громадяни, які закінчили/припинили навчатися у середньому та вищому навчальному закладі, звільнені зі строкової військової служби і яким потрібно сприяти у пошуках першої роботи;

·                внутрішньо переміщені громадяни, якщо вони документами не в змозі підтвердити періоди власної роботи.

Загалом виплати допомоги не повинні тривати понад 360 календарних днів, а для тих, кому до пенсії залишилося два роки – 720 днів.

Варто знати, що для громадян, які під час карантину звільнилися за власним бажанням, не мають застосовувати вимоги, які стосуються зменшення періоду виплати допомоги терміном до 90 днів.

Отже, безробітні, які звільнилися з крайнього місця роботи починаючи з 12.03.2020 р. за власним бажанням та стали на облік в центрі зайнятості, повинні отримувати допомогу з дня отримання статусу «безробітний». Водночас у сумі тривалість виплат допомоги таким громадянам не повинна бути більше 270 календарних днів.

Якщо особі не виповнилося 35 років і страхового стажу в неї немає, оскільки, наприклад, вона працювала неофіційно, то їй повинна бути призначена допомога як такій, що працевлаштовується на перше робоче місце, у мінімальному розмірі строком на 180 календарних днів.

Якщо ж особа віком старше 35 років і страховий стаж в неї відсутній, тобто до цього віку працювала неофіційно, то така особа не має права на виплату допомоги по безробіттю.

Крім того, оскільки Ваша родина фактично перебуває в складних життєвих обставинах, можна звернутися також на онлайн - платформу «Допомога поруч», запроваджену Міністерством соціальної політики в період карантину для надання адресної допомоги вразливим верствам населення.

Там можна знайти відповідний телефон «гарячої» телефонної лінії, яка працює при місцевих органах влади, та залишити інформацію про потребу родини в продуктах харчування, засобах особистої гігієни, побутовій хімії, транспортних послугах для доставки цих товарів тощо.

Посилання на сайт платформи: https://dopomoga.msp.gov.ua/

 

Запитання:

Чи може працівник - член профспілки, який має двох неповнолітніх дітей, одержати матеріальну допомогу від профспілкової організації під час дії карантину? Який розмір такої допомоги?

                                                                       Світлана Анатоліївна, Волинь

Відповідь:

Відповідно до статті 37 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі – Закон про профспілки) профспілкові організації на підприємствах, в установах, організаціях та їх структурних підрозділах представляють інтереси своїх членів і захищають їх трудові, соціально-економічні права та інтереси. Свої повноваження первинні профспілкові організації здійснюють через утворені відповідно до статуту (положення) виборні органи, а в організаціях, де виборні органи не створюються, – через профспілкового представника, уповноваженого згідно із статутом на представництво інтересів членів профспілки, який діє в межах прав, наданих цим Законом та статутом профспілки.

Профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів (частина перша статті 14 Закону про профспілки). Пунктом 9 частини третьої статті 14 Закону про профспілки  визначено, що статут профспілки повинен містити джерела надходження (формування) коштів профспілки та напрями їх використання. 

         Отже, якщо працівник є членом профспілки, що діє на підприємстві, і має потребу одержати матеріальну допомогу, він може, в тому числі й під час карантину, звернутися з відповідною заявою до виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового комітету), що діє на підприємстві.

         Рішення про надання матеріальної допомоги ухвалюється колегіально на засіданні профкому, або профспілковим представником одноосібно. ЇЇ розмір залежить від фінансового стану первинної профспілкової організації та, як правило, визначається з урахуванням матеріального стану родини члена профспілки і обставин, які спонукали його звернутися по таку допомогу. 

Дякуємо за участь в Інтернет-конференції !

 

Департамент правового захисту апарату ФПУ