img 3577 640px

 

- Чи повинні профспілкові організації здавати «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва» форма № 1 – м «Баланс», форма № 2 - м «Звіт про фінансові результати» щоквартально в управління статистики?

 

- Згідно з підпунктом 133.1.4 п. 133.1 ст. 133 розділу ІІІ Податкового кодексу України платниками податку на прибуток підприємств є неприбуткові організації у разі отримання прибутку від неосновної діяльності та/або доходів, що підлягають оподаткуванню відповідно до цього розділу.

         У разі, якщо профспілкова організація підпадає під критерії визначення малого (середнього, великого) платника податку, а саме: виходячи з обсягу доходу з інших джерел, що підлягає оподаткуванню, та її середньооблікової чисельності працівників за звітний (фінансовий) рік, вона має подавати органам державної податкової служби разом з Податковим звітом про використання коштів неприбуткових установ та організацій відповідну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

         Фінансова звітність подається:

- органам статистики: квартальна – не пізніше 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом; річна – не пізніше 9 лютого року, що настає за звітним (п. 2 та 5 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 № 419);

         - органам ДПІ – у строки подання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових організацій і установ (пп. 49.18.2 Податкового кодексу України, п. 5 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2000 № 419), тобто протягом 40 календарних днів після останнього дня звітного кварталу.

         Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва складається з двох форм: форма № 1-м «Баланс», форма № 2-м «Звіт про фінансові результати».

Звертаємо увагу, що у січні 2013 року до законодавства внесені зміни, зокрема до Порядку подання фінансової звітності, відповідно до яких квартальна фінансова звітність не подається підприємствами, що відповідно до Господарського кодексу України належать до суб’єктів малого підприємництва, у тому числі до суб’єктів мікропідприємництва.

         Відповідно до ч. 7 статті 11 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України, зобов’язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва, один раз на рік.

         Згідно зі статтею 55 Господарського кодексу України суб’єктами малого підприємництва є юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.

         Суб’єктами мікропідприємництва є юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 10 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 2 мільйонам євро, визначену за середньорічним к#р