im578x383-obeziannik

- Чи вважається прогулом відсутність працівника на підприємстві, з яким він перебуває у трудових відносинах, протягом 10 днів  відбування покарання у вигляді адміністративного арешту за скоєне правопорушення?

-  Відповідно до пункту 4 статті 40 Кодексу законів про працю України трудовий договір, укладений з працівником на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин.

Перебування працівника під адміністративним арештом є поважною причиною відсутності на роботі, оскільки він позбавлений волі і примусово утримується протягом встановленого законом часу у спеціальних приміщеннях органів внутрішніх справ.

Підтвердженням факту адміністративного арешту є копія постанови суду, яка згідно з пунктом 29.39 Інструкції з діловодства в місцевому загальному суді, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 17.11.2013 року №173, має надсилатись за місцем роботи, навчання, проживання заарештованого.

Частиною 3 статті 328 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що особам, підданим адміністративному арешту, за час перебування під арештом заробітна плата за місцем постійної роботи не виплачується.

Департамент правового захисту апарату ФПУ