57247

 

1. Захист прав трудящих, які проживають і працюють на території проведення АТО

 

1.1. Відповідно до Закону України «Про встановлення додаткових гарантій щодо захисту прав громадян, які проживають на територіях проведення антитерористичної операції, та обмеження відповідальності підприємств - виконавців/виробників житлово-комунальних послуг у разі несвоєчасного здійснення платежів за спожиті енергетичні ресурси» від 13.01.2015, який набрав чинності 07.02.2015, громадянам які проживають на територіях, де проводиться антитерористична операція, та громадян, які тимчасово переселені в інші населені пункти України з територій, на яких проводиться антитерористична операція до 31 грудня 2015 року має бути погашена заборгованість із виплат заробітної плати, стипендій, пенсій, що утворилася внаслідок проведення антитерористичної операції. Зазначеним громадянам також встановлено додаткові гарантії захисту житлових та майнових прав громадян, звільнених на підставі зазначених обставин, до моменту їх працевлаштування, за умови отримання ними статусу зареєстрованого безробітного.

Згідно зі статтею 2 Закону встановлено мораторій до 31.12.2015 на застосування примусової реалізації житла (житлових будинків, частин житлових будинків, квартир, кімнат у квартирах, кімнат, житлових секцій чи блоків у гуртожитках, інших жилих приміщень) громадян, які проживають на територіях проведення АТО у Донецькій та Луганській областях.

Також, на цей час заборонено нарахування та стягнення пені та інших штрафних санкцій енергопостачальними компаніями у разі несвоєчасного здійснення платежів за спожиті енергетичні ресурси підприємствами - виконавцями/виробниками житлово-комунальних послуг, що надають такі послуги у районі проведення АТО.

Кабінету Міністрів України доручено розробити порядок погашення заборгованості із виплат заробітної плати, стипендій, пенсій, що утворилася внаслідок проведення антитерористичної операції.

 

1.2. З 1 лютого 2015 року набув чинності Закон України №121-VIII від 15 січня 2015 року «Про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про відпустки» (Голос України від 31.01.2015 № 17).

Відповідно до змін частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки», яку доповнено пунктом 18, відпустки без збереження заробітної плати в обов'язковому порядку відтепер надаватимуться працівникам на період проведення антитерористичної операції у відповідному населеному пункті з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більш як сім календарних днів після прийняття рішення про припинення антитерористичної операції.

Пунктом 2 Закону № 121-VIII також установлено, що розрахунок суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, встановлений передостаннім абзацом частини п’ятої, абзацом третім частини шостої статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (із змінами, внесеними Законом України від 28 грудня 2014 року № 77-VIII), здійснюється без врахування працівників, яким надано відпустки без збереження заробітної плати відповідно до пункту 18 частини першої статті 25 Закону України «Про відпустки».

 

(Повна версія матеріалу)

 

Департамент правового захисту