borgi 1 2015 04

Питання перерахування членських профспілкових внесків є надзвичайно актуальною проблемою, оскільки саме від їх вчасного та повного надходження значною мірою залежить здатність профспілок виконувати свої статутні завдання.

Особливого значення набуває проблема стягнення членських внесків з юридичних осіб, щодо яких порушено справу про банкрутство, оскільки відповідно до положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон) задоволення вимог кредиторів у такому випадку відбувається у порядку черговості.

Як свідчить судова практика, вимоги профспілкових організацій щодо стягнення заборгованості із сплати членських внесків з юридичних осіб, відносно яких у господарському суді розглядається справа про банкрутство, зараховуються до шостої черги вимог кредиторів, для задоволення яких майна юридичної особи-банкрута зазвичай не вистачає.

Натомість, згідно з положеннями статті 45 згаданого Закону вимоги, не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Нещодавно до ФПУ надійшов лист Львівської обласної організації Профспілки працівників лісових галузей України, в якому наводиться судова практика віднесення Господарським судом Львівської області вимог первинної профспілкової організації по стягненню заборгованості членських профспілкових внесків працівників до першої черги вимог кредиторів.

В ухвалі від 06.03.2015 р. по справі № 914/4160/14 з посиланням на норми міжнародного права та вітчизняного законодавства суд дійшов висновку, що профспілкові внески є частиною заробітної плати, а відтак, в межах розгляду у господарському суді справи про банкрутство юридичної особи, такі вимоги мають задовольнятися у першу чергу.

Рекомендуємо вивчити досвід правової роботи первинної профспілкової організації-кредитора з окресленого питання та використовувати наведений акт судової практики у роботі.

Департамент правового захисту апарату ФПУ