186

 

3 червня Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості і пенсійного забезпечення більшістю голосів підтримав законопроект № 22-45 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо надання соціальних послуг) народного депутата М.Лаврика, яким передбачається повернення фінансування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності санаторно-курортного лікування, санаторіїв-профілакторіїв підприємств і дитячого оздоровлення.

 

Документ викликав бурхливі дискусії: протягом години члени Комітету обговорювали це питання. Урядова сторона наполягала на відхиленні цього законопроекту, оскільки його реалізація потребуватиме додаткових витрат з бюджету.

Однак представники профспілок, які брали участь у засіданні, зазначили, що вони висловлюють позицію тисяч трудових колективів, працівників санаторно-курортної галузі, а також мільйонів платників соціального внеску щодо необхідності поновлення фінансування оздоровлення.

Аргументи, що навели Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, який є заступником голови правління Фонду соцстраху, були переконливими для народних депутатів: дійсно, ці соціальні послуги вкрай необхідні для відновлення професійного здоров’я працівників.

Насамперед для понад 300 тис. працівників, які зайняті у шкідливих, важких, небезпечних умовах праці, вони потребують відновлення свого професійного здоров’я, щоб отримати в санаторно-курортних закладах повноцінне лікування й наділі працювати, інакше це буде швидким фізичним виснаженням працівників і втратою трудового потенціалу країни. Акцентувалося на тому, що, якщо спрямувати кошти Фонду соцстраху на профілактику захворювань, в результаті це надасть можливість протягом року зекономити декілька мільйонів грн.. на виплатах по лікарняних.

Відсутність дитячого оздоровлення також викликає неабияке занепокоєння не тільки профспілкових організацій в областях, але й органів місцевої влади, роботодавців, оскільки на вирішення цього вкрай важливого питання окрім коштів соціального страхування спрямовуються додатково фінанси підприємств, батьків і профспілкових організацій. Таким чином можливо організовувати повноцінний відпочинок і оздоровлення дітей, а зараз значна частина дитячих таборів так і не відкрилися до оздоровчого сезону.

У відповідь на позицію представника Мінфіну, що нібито це потребуватиме додаткових бюджетних витрат, було зазначено, що кошти соціального страхування не входять до Державного бюджету. Це – власність застрахованих осіб-платників єдиного соціального внеску, тому розпоряджатися цими грошима, як встановлено законодавством, може лише правління Фонду, яке формується і діє на тристоронній основі: представник від профспілок, від роботодавців і власників (Урядової сторони).

Через це зазначалося, що наразі у законодавчому порядку необхідно відновити бюджетну статтю видатків в напрямку використання коштів Фондом, а вже само правління Фонду буде розпоряджатися і віднаходити необхідні кошти для дитячого оздоровлення і санаторно-курортного лікування. Фонд готовий цю роботу провести і його дирекція також підтримала зазначений законопроект.

Серед народних депутатів, хто проголосували за законопроект про відновлення фінансування лікування і оздоровлення, голова Комітету Людмила Денісова, члени Комітету: Наталія Королевська, Сергій Каплін, Наталія Веселова.

Водночас з метою підтримки даного законопроекту Верховною Радою Голова ФПУ Г.Осовий звернувся окремо до кожного Голови облдержадміністрації з викладенням проблеми, що склалася, і з проханням звернутися до Голови ВР і Голови профільного комітету, щоб підтримати цей законопроект і прискорити його розгляд та прийняття в цілому, оскільки потрібен час для реалізації завдання по оздоровленню дітей у літній період, закупівель путівок на санаторно-курортне лікування та ін.

- Таким чином, спільними зусиллями вдалося відстояти дуже важливу для людей норму соціального захисту для трудових колективів, для усіх членів профспілок, і ми сподіваємось, що подальша робота в цьому напрямку буде результативною, - сказав заступник Голови ФПУ Сергій Українець, коментуючи підсумки роботи профспілок і народних депутатів.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ