277

 

            Відповідно до положень Порядку в'їзд на неконтрольовану територію та виїзд з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) здійснюється за умови пред’явлення документів, що посвідчують особу та дозволу (вноситься до об’єднаної електронної бази за умови позитивного розгляду поданих громадянином документів). Таким чином, наявність паперової перепустки не вимагається.

 

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на неконтрольованій території, можуть оформити перепустку (дозвіл) безпосередньо на найближчому до них контрольному пункті, призначеному для пропуску громадян або вантажів.

У разі загрози життю і здоров'ю людини для перетину лінії зіткнення дозвіл не потрібен.

Замість секторів запроваджено дорожні коридори через якими здійснюється переміщення через лінію зіткнення, а також контрольних пунктів в`їзду – виїзду на залізничних шляхах:

            1) на дистанції колії «Родаково» – «Красний Лиман» Донецької залізниці - на залізничній станції «Красний Лиман»

(поза межами КПВВ розгорнуто контрольний прикордонний пункт (КрП) на залізничній станції «Ниркове»);

            2) на дистанції колії «Ясинувата» – «Красний Лиман» Донецької залізниці - на залізничній станції «Костянтинівка»

(поза межами КПВВ розгорнуто контрольний прикордонний пункт КрП на залізничній станції «Кривий Торець»);

            3) на дистанції колії «Родаково» – «Світланово»  – «Лисичанськ» Донецької залізниці на залізничній станції «Переїзна»;

            4) на дистанції колії «Донецьк» – «Волноваха» Донецької залізниці на залізничній станції «Волноваха».

            Встановлено, що контрольні пункти в'їзду/виїзду функціонують без вихідних, цілодобово, проте контрольно-перевірочні та перепускні заходи здійснюються у літній період з 6:00 до 20:00, у зимовий – з 8:00 до 17:00, в осінній та весняний періоди –з 7:00 до 18:30, або у інший час, встановлений за окремим рішенням керівника АТО.

            Перелік підстав для надання дозволів фізичним особам доповнено необхідністю здійснення поїздок на неконтрольовану (контрольовану) територію (трудова діяльність, навчання, наукова діяльність, культурна або релігійна мета, оздоровлення, супровід дитини до загальноосвітніх чи дошкільних навчальних закладів, тощо).

            Особа, яку змусили або яка самостійно покинула своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру, за відсутності у такої особи відповідних підстав та документів, перетинає лінію зіткнення за рішенням керівника Координаційного центру без отримання дозволу фізичній особі. У разі явної загрози життю та здоров'ю людини для перетину лінії зіткнення дозвіл не вимагається.

Виїзд з неконтрольованої території громадян України:

- які народились у 1998 році і пізніше та не змогли оформити паспорт громадянина України (внаслідок проживання у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження), здійснюється за умови пред’явлення свідоцтва про народження/копії свідоцтва про народження або будь-якого іншого документа, який дає можливість ідентифікувати таких осіб, особи (осіб), у супроводі якої (яких) громадяни України, які не досягли 16-річного віку виїжджають з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи;

- які не досягли 16-річного віку, здійснюється за умови пред’явлення свідоцтва про народження дитини, будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України "Про громадянство України" або статтею 2 Закону України "Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України" особи (осіб), у супроводі якої (яких) громадяни України, які не досягли 16-річного віку виїжджають з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи;

- дитини, яка народилась після початку проведення АТО, та внаслідок проживання у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, їй не було оформлено свідоцтво про народження, здійснюється за умови пред’явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України "Про громадянство України" або статтею 2 Закону України "Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України" особи (осіб), у супроводі якої (яких) дитина виїжджає з неконтрольованої території, та дозволом фізичної особи.

Переміщення до/з тимчасово неконтрольованих територій транспортних засобів, дозволяється при наявності у осіб, що супроводжують транспортний засіб, технічного паспорту та документу, який підтверджує право власності або довіреність від власника транспортного засобу, засвідчена нотаріально, тобто окремий дозвіл на транспортний засіб отримувати не потрібно.

При цьому, перетин лінії зіткнення громадським пасажирським транспортом забороняється, за винятком нерегулярних перевезень для окремих організованих груп людей (біженців, дітей для оздоровлення та відпочинку, тощо), за відповідним дозволом виданим згідно рішення КЦ

Крім того, уточнено механізм підтвердження отримання координаційною групою або Координаційним центром заяви та комплекту документів для отримання дозволу на переміщення. При надходженні заяви на електронну пошту координаційної групи та Координаційного центру заявник отримує автоматичну відповідь-підтвердження, про надходження звернення до адресата.

Дозволи, видані фізичним особам вносяться до централізованого електронного реєстру. Про рішення щодо включення в реєстр заявник повідомляється на електронну адресу, вказану у заяві фізичної особи.

Оскільки перетин лінії розмежування та виїзд на неконтрольовану територію може супроводжуватися в подальшому залишенням території України через ділянки кордону, які не контролюються прикордонною службою, після надання дозволу фізичній особі, координаційними групами та Координаційним центром формується електронний реєстр який щоденно каналами захищеного зв’язку передається до Державної прикордонної служби України.

Змінами до Порядку конкретизовано права, обов'язки та повноваження службових осіб контрольних органів і служб (блок-постів, мобільних груп та підрозділів), які здійснюють контроль за дотриманням вимог порядку переміщення осіб та вантажів (товарів) через та вздовж лінії зіткнення, а також визначено вичерпний перелік підстав  за яких приймається рішення про відмову у наданні дозволу фізичній особі.

             

Певних змін зазнали контактні дані органів та підрозділів, які забезпечують виконання положень Порядку.

Координаційний центр (м. Краматорськ, Донецької області): тел. (092)-318-05-08; (067)-334-07-95;Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Координаційна група - Старобільський РВ УМВС, Луганської області (м. Старобільськ, вул. Фрунзе, 20): тел. (066)092-36-04, (096)243-84-02, (064-61)2-47-08, (064-61)2-02-50 чергова частина), Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Координаційна група - Велико-Новосілківський РВ УМВС (Великоновосілківський РВ ГУМВС України у Донецькій області, 85500 смт. Велика Новосілка вул. Пушкіна 30): тел. (097)258-38-47, (050)848-69-35, (063)555-26-75 (автовідповідач), Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Пункти прийому документів:

            - смт Велика Новосілка, вул. Гагаріна, 1;

            - м. Вугледар, вул. 30-річчя Перемоги, 16а;

            - м. Курахове, вул. Плеханова, 2.

            Координаційна група - Артемівський МВ ГУМВС (Артемівський МВ ГУМВС Укpаїни у Донецькій областi, м. Артемівськ, вул. Радянська, 60), тел. (067)334-24-04, (063)375-85-18, (099)283-45-37, (093)894-76-91,Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Пункт прийому документів: м. Артемівськ, вул.Радянська, 60.

Координаційна група - Маріупольський РВ УМВС (Маріупольське МУ ГУМВС України у Донецькій області, 87515 м. Маріуполь вул. Георгієвська 63), тел. (0629) 22-21-99) (0629)54-02-02, (097)010-94-25, (063)169-37-81 (автовідповідач), Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Прийом документів:

м. Маріуполь, бульвар 50-річчя Жовтня, 20а;

м. Маріуполь, вул.Єнгельса. 35а (прийом документів для сектору «Б»);

м. Маріуполь, смт Сартана, вул. Челюскінцев, 67а;

КПВВ «Гнутово».

Контакти штабу АТЦ: (044) 239-70-12 Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Телефон «гарячої» лінії СБУ: 0800 50 14 82

Контакти Державної фіскальної служби України:

Інформаційно-довідковий департамент: 0-800-501-007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), (044) 454-16-13 з 8.00 до 20.00 (крім суботи та неділі) для мешканців м. Києва.

Телефони «гарячої» лінії Державної фіскальної служби України для оформлення вантажів: 099-605-42-47,099-368-33-46

Сервіс "Пульс". За телефоном (044) 284-00-07 можна повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників податкових та митних служб, можливі корупційні дії з їхнього боку.

Громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають на неконтрольованій території, можуть оформити перепустку безпосередньо на найближчому до них контрольному пункті, призначеному для пропуску громадян або вантажів.

 

За інформацією, розміщеною на веб-сайті Служби безпеки України

станом на 13.07.2015 р.