266701

 

 

Пенсійну реформу, за словами Міністра соціальної політики Андрія Реви, довелося перенести на наступний 2017 рік. На її реалізацію необхідно 50 мільярдів гривень. Зміни, які вбачає від впровадження цієї реформи Міністр, зараз проглядаються лише як тенденції, але з дуже чіткими контурами.

Запропонована модель враховує в першу чергу страховий стаж.

„Є умовний рубіж – 1 липня 2000 року, коли Пенсійний фонд почав збирати дані про всі страхові внески наших громадян у системі персоніфікованого обліку, - пояснює Андрій Рева. – Таким чином, ми точно знаємо, скільки заплатила людина після цієї дати. А от скільки вона внесла до цього дня установити складно: люди, звичайно, беруть довідки на підприємствах, але фактично їх внески нічим не підтверджені. А от з 1 липня 2000 року ми точно знаємо, хто і скільки платив до Пенсійного фонду. Й що ми хочемо зробити?”.

Загальновідомо, що нині умовою виходу на пенсію є досягнення пенсійного віку. Для чоловіків це вже сьогодні 60 років. А жінкам підвищуватимуть пенсійний вік до 60 років до кінця 2020 року. Запропонована реформа дещо відходить від абсолютної прив’язки до поняття пенсійного віку.

„З 1 січня 2021 року я пропоную брати до уваги лише справжній страховий стаж. Тобто підтверджений у нашій базі даних, стаж, що відслідковується, нагадую, з 1 липня 2000 року, - каже Міністр соціальної політики. - Для виходу на пенсію в 60 років у людини має бути 20 років страхового стажу: за період з 1 липня по 31 грудня 2020 року. І загальний стаж (з урахуванням періодів до 1 липня 2000 року) для чоловіків має складати 35 років, для жінок – 30 років. Таке моє бачення реформування пенсійної системи”.

 Якщо ж у людини немає повного страхового стажу, тоді, на думку Міністра, за умови, що в людини більше 15-ти, але менше 20-ти років стажу, вона йтиме на пенсію в 63 роки. Якщо менше 15 років стажу – в 65 років.

Абсолютним нововведенням може стати можливість доплати внесків.

„Скажімо, 1 січня 2021 року у вас не вистачає 10 років страхового стажу. Значить, вам необхідно доплатити внески за 120 місяців й отримати свій страховий стаж, - пояснює Міністр Андрій Рева. - Припустимо, із січня 2017 року мінімальна заробітна плата зросла до 3200 гривень. Єдиний соціальний внесок – 22% складатиме 704 гривні щомісяця. За 120 місяців вийде близько 84 тисяч 480 гривень. Заплати – й виходь на пенсію у 60 років. І далі з 1 січня 2022 року обов’язковий страховий стаж, що рахуємо після 1 липня 2000 року, повинен складати 21 рік. І так до 2035 року, доки страховий стаж повністю не витіснить інший. А увесь страховий стаж, набутий до 1 липня 2000 року, просто буде враховуватись у загальний”.

На думку Міністра соціальної політики, в країні повинен бути дотриманий своєрідний „контракт поколінь”: я живу, плачу, утримую пенсіонерів і очікую, що коли я вийду на пенсію, наступне покоління буде утримувати мене – платити внески у Пенсійний фонд.

„Сьогоднішні пенсіонери свій контракт виконали, - каже Андрій Рева. – Однак нинішнє покоління свій контракт не виконує”.

Як відомо, із 26 мільйонів чоловік працездатного населення офіційно працює 16 мільйонів чоловік, а внески платять лише 10 мільйонів працюючих. З них 4 мільйони платять з мінімальної зарплати.

„І вийде так, що всі ці 16 мільйонів, котрі зараз не платять, просто збільшать собі пенсійний вік, - застерігає Міністр соціальної політики України. – Але не тому, що їм хтось його підвищить, а тому що вони самі не платили. Не виконували свій обов’язок. Це один із варіантів вирішення проблеми. Однак для того, аби „контракт поколінь” виконувався, закон повинен бути жорстким. І один для всіх”. 

 

 

Прес-служба Мінсоцполітики