ПЕН

 

 У Федерації профспілок України за участі предтавників всеукраїнських профспілок і профоб’єднань відбулося обговорення презентованих на засіданні Уряду змін у системі пенсійного забезпечення та обговорення подальших дій профспілок. Головував на рараді Голова СПО обєднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий. З інформацією виступив керівник Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ Володимир Максимчук.

Активну участь у обговоренні взяли представники всеукраїнських профспілок працівників автомобільного і сільгоспмашинобудування (Дудник В.О.), держустанов (Піжук Ю.М.), культури (Перелигіна Л.Ф.), торгівлі, громадського харчування і послуг (Ясько Т.Д.), металургійної і гірничодобувної промисловості (Рябко О.І.), охорони здоров’я (Коваль В.М.), транспорту (Гербеда В.В.), профоб’єднання Київської обл. (Кононенко В.Ф.).

Мова йшла про те, що на засіданні Кабінету Міністрів України 17 травня 2017 р. представлено основні параметри пенсійної реформи та схвалено проект відповідних змін до чинного законодавства. При цьому обговорення в суспільстві зазначений законопроект не проходив.

Незважаючи на неодноразові звернення профспілок до Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України щодо необхідності негайно оприлюднення законопроекту про пенсійну реформу, проведення переговорів із профспілковими об’єднаннями України з розробки оптимального варіанту реформи в інтересах забезпечення справедливості пенсійної системи, пошуку ресурсів для підвищення пенсій в економіці країни, а не в кишенях українців, відповідний проект не було надано.

Щодо презентованих Урядом основних положень пенсійної реформи, то окремі із них підтримуються. Зокрема, проведення осучаснення раніше призначених пенсій, посилення залежності розмірів пенсій від тривалості страхового стажу та отримуваної заробітної плати, заміна механізму відшкодування пенсій на пільгових умовах на сплату роботодавцем підвищеного розміру єдиного внеску, скасування примусового вилучення частини (15%) пенсій у працюючих пенсіонерів, звільнення Пенсійного фонду від невластивих йому виплат.

Проте, є багато зауважень та застережень до презентованих змін до законодавства, зокрема, щодо підвищення тривалості страхового стажу для призначення пенсії та відповідне відтермінування виходу на пенсію, зменшення коефіцієнта страхового стажу з 1,35 до 1,0, «замороження» показника середньої заробітної плати для обчислення пенсії, визначення розміру мінімальної пенсії у відсотках від мінімальної заробітної плати, а не від прожиткового мінімуму, як базового державного соціального стандарту.

         Учасниками зібрання звернено увагу на необхідність в ході пенсійної реформи вирішення питання осучаснення розмірів пенсій, призначених у попередні роки, поновлення залежності розміру від трудового вкладу особи.

Разом з тим, висловлено занепокоєння щодо пропозицій, які стосуються підвищення тривалості страхового стажу для набуття права на пенсію, зниження коефіцієнта страхового стажу, скасування пенсій за вислугу років.

Остаточну позицію профспілок щодо обговорюваних пропозицій буде вироблено після ознайомлення із схваленим законопроектом.

Разом з тим повідомляємо, що ФПУ звернулася до Президента України взяти під особистий контроль стан підготовки і проходження у Верховній Раді України законопроекту про пенсійну реформу та до парламентських фракцій і груп, кожного із народних депутатів України із закликом не приймати до розгляду і не голосувати за законопроекти, якими обмежуватимуться пенсійні права громадян України, та з яких не проведено громадського обговорення.

 

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення апарату ФПУ

Прес-центр ФПУ

 

ПЕН3

 

ПЕН2

 

ПЕН1