Изображение 403

 

Цьому була присвячена робоча зустріч членів СПО об’єднань профспілок з представниками Пенсійного фонду України, що відбулась 7 грудня за ініціативи профспілок.

 

Співпраця ФПУ і ПФ відбувається у рамках Угоди, укладеної між СПО об’єднань профспілок і ПФ. У зустрічі взяли участь заступник голови правління ПФ Владислав Машкін та директор департаменту пенсійного забезпечення ПФ Олена Охріменко.

Відкриваючі засідання голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий проінформував про роботу профспілкової сторони спільно з урядовою стороною та народними депутатами України над законопроектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Він наголосив на необхідності аналізу інформації щодо практики реалізації даного Закону, який набрав чинності з 11 жовтня 2017 року, та визначення подальших дій з вирішення існуючих проблем у пенсійному забезпеченні, а також подальшому реформуванні пенсійної системи.

 

Изображение 398

           

Представниками ПФ було зазначено, що з 1 жовтня ц.р. проведено перерахунок пенсій з урахуванням показника середньої заробітної плати в країні, який в 2017 році застосовується при призначенні пенсій, - 3764,40грн. та вартості одного року страхового стажу 1,0%. Також з 1 жовтня ц.р. мінімальний розмір пенсії за віком становить 1452грн., який і було і застосовано при перерахунку пенсій, та різних доплат і підвищень до пенсій. Максимальний розмір пенсії у 2017 році становить 10740 грн., а з 1 січня 2018 року відновлюється максимальна пенсія на рівні 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (13730 грн.).

З 11,7 мільйонів пенсіонерів пенсії з 1 жовтня перераховано 10,2 млн. з них. Середній розмір пенсії збільшився з 1 886,78 грн. до 2 447,95 грн. Перераховані також пенсії по інвалідності та втраті годувальника внаслідок нещасного випадку на виробництві та профзахворювання. Зараз в ручному режимі розраховується розмір пенсії за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і пенсіонерам, яким було призначено пенсію за спеціальними законами (державним службовцям, науковим працівникам та іншим), і якщо розмір пенсії буде вищим, то і виплачуватиметься цей підвищений розмір пенсії. Зокрема було зазначено, що на пенсію за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» перейшло біля 70 тисяч пенсіонерів, які до цього отримували пенсію відповідно до Закону України «Про державну службу».

 

Изображение 425

 

       З 1 жовтня ц.р. відновлено виплату пенсій в повному розмірі працюючим пенсіонерам. Збережено і в перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, який провадиться з урахуванням не менше 24 місяців страхового стажу після призначення пенсії. З наступного року запроваджується норма щодо автоматичного перерахунку пенсій без звернення пенсіонера до органів Пенсійного фонду.

            Починаючи з 2019 року пенсії щорічно будуть індексуватися не менш ніж на 50% індексу споживчих цін та 50% зростання середньої зарплати в країні.

 Нині розробляються законодавчі пропозиції щодо перерахунку пенсій військовослужбовцям та пенсій по інвалідності постраждалим від Чорнобильської катастрофи (1 категорія).

   Керівники ПФ презентували інформаційні та статистичні матеріали (додаються), відповіли на чисельні запитання представників профспілкових організацій.

 

Изображение 412

 

Изображение 421

 

Изображение 461

 

Изображение 410

 

Изображение 467

 

Додатки:

 

- «Стан виконання органами Пенсійного фонду України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»

 

-  Дані про чисельність пенсіонерів

 

- Дані про середній розмір пенсійної виплати (станом на 01.10.2017 року)

 

- Розподіл пенсіонерів за розмірами призначених їм місячних пенсій у загальній чисельності (станом на 01.10.2017 р.)

 

 

Управління соціального страхування і

пенсійного забезпечення апарату ФПУ