VR komitety

22 травня 2013 року відбулось засідання Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

Було розглянуто 4 законопроекти та одну постанову Верховної Ради України.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України взяти за основу:

проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» (щодо надбавки на догляд) (реєстр. № 2015а від 15.05.2013, Кабінет Міністрів України), яким пропонується збільшення розміру надбавки на догляд за дитиною-інвалідом підгрупи А, а також встановити відповідальність одержувачів державної соціальної допомоги за недостовірність документів, поданих для призначення державної соціальної допомоги, інформування органів, що призначають державну соціальну допомогу, про обставини, що впливають на умови призначення даного виду допомоги та надбавки до неї;

проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо дотримання принципу соціальної справедливості в пенсійному забезпеченні) (реєстр. № 1236 від 10.01.2013, н.д. П.Розенко та інші), яким пропонується пенсійне забезпечення народним депутатам України, колишнім членам Кабінету Міністрів України та Президенту України здійснювати на загальних підставах у порядку, визначеному Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

проект постанови Верховної Ради України (реєстр.№2501 від 07.03.2013р., н.д. Розенко П.В., Куніцин С.В.), яким пропонується провести у листопаді 2013 року парламентські слухання на тему: «Наслідки пенсійної реформи і шляхи реформування пенсійної системи».

Крім того, за результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України направити на доопрацювання:

проект Закону України «Про деякі питання заборгованості державних підприємств авіаційної промисловості ДП «Антонов» та «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» та забезпечення їх стабільного розвитку» (реєстр.№2474 від 05.03.2013р., н.д. Бережна І.Г., Богуслаєв В.О., Сухий Я.М.), яким запропоновано списати суми заборгованості державних підприємств авіаційної промисловості: за випущені облігації та відсотковим доходом за ними; із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; за теплову та електричну енергію, природний газ та послуги з його транспортування, а також штрафи та пені;

проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку із проведенням економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості (реєстр. № 2488 від 07.03.2013, н.д. Зарубінський О.О., Кінах А.К., Наконечний В.Л.), яким запропоновано: 1) списати суми пені, штрафних і фінансових санкцій, не сплачених до бюджетів і державних цільових фондів, нарахованих на податкову заборгованість зі сплати таких податків і зборів (обов'язкових платежів) з платників податків - підприємств суднобудівної промисловості: податок на додану вартість; податок на прибуток підприємств; плату за землю; збір на обов’язкове державне пенсійне страхування; збір на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності; 2) реструктуризувати суми податкової заборгованості цих же платників податків із сплати вищезазначених податків і зборів (обов'язкових платежів), шляхом розстрочення сплати цієї заборгованості строком на 60 місяців.

Департамент соціального діалогу та

соціального страхування апарату ФПУ