whatsapp image 2019 1

 

18 вересня 2019 року під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було розглянуто питання щодо стану заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. У засіданні взяли участь представники міністерств і відомств, профспілок, роботодавців.

 

Попередньо, до засідання Комітету, профспілкова сторона надіслала свої матеріали із зазначеного питання та пропозиції по його вирішенню. Зокрема, було запропоновано: зараховувати сплачені страхувальником суми єдиного внеску в рахунок лише недоїмки, а суми штрафів та пені мають бути або розстрочені, або відтерміновані в часі, або списані залежно від характеру боргу; враховувати до страхового стажу для призначення пенсій та інших страхових виплат періодів роботи у разі заборгованості із сплати єдиного внеску; прискорити запровадження регресивної шкали розміру єдиного соціального внеску; повернути адміністрування єдиного внеску Пенсійному фонду України та інші.

Інформацію про стан заборгованості зі сплати єдиного внеску надали представники Пенсійного фонду, Міністерства фінансів, Мінсоцполітики та інших відомств.

Загальна заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску та платежів до Пенсійного фонду України (недоїмки зі сплати страхових внесків, штрафних санкцій, пені, відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій та ін.) станом на 1 серпня 2019 р. складає 32 722,8 млн. грн., що на 3 584,9 млн. грн., або на 12,3% більше ніж на 1 січня 2019 р.

Заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування становить 17,8 млрд. грн., що на 2,6 млрд. грн., або 17,2% більше ніж на 1 січня 2019 р. (у тому числі заборгованість платників, які перебувають у сфері управління міністерств та інших центральних органів виконавчої влади 1,4 млрд. грн.).

З них заборгованість до:

  • Пенсійного фонду України – 15,6 млрд грн;
  • Фонду соціального страхування на випадок безробіття - 772,8 млн. грн;
  • Фонду соціального страхування України - 1 448,3 млн. грн.

За даними Державної фіскальної служби України із загальної суми заборгованості з єдиного внеску:

  • 9,67 млрд. грн. або 54,2% складає заборгованість фізичних осіб- підприємців (найбільше зростання відбулось у 2018 році на 5,4млрд. грн., у січні-липні 2019 р. – на 2,3 млрд. грн);
  • 8,2 млрд. грн. – це заборгованість юридичних осіб (складається з: 7,1 млрд. грн. – недоїмка зі сплати єдиного внеску; 487,6 млн. грн.. – штрафні санкції; 620,3 млн. грн. – пеня).

За інформацією Пенсійного фонду України, заборгованість вугледобувних підприємств з єдиного соціального внеску та страхових внесків перед Пенсійним фондом України, станом на 1 січня 2019 р., складала 2,3 млрд грн.

При цьому, як було звернено увагу першим заступником голови СПО об’єднань профспілок Шубіним О.О. та представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини – своєчасність та повнота сплати єдиного соціального внеску роботодавцем має безпосередній вплив на зарахування відповідного періоду роботи працівникам до страхового стажу, призначення пенсій та інших страхових виплат, оскільки період, за який існує заборгованість не зараховується до страхового стажу працівників, а нарахована їм за цей період заробітна плата не включається в розрахунок пенсії та інших страхових виплат.

Однією з причин заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску є багаторічні невиплати заробітних плат, несплата та несвоєчасна сплата єдиного соціального внеску, що в свою чергу, тягне за собою нарахування відповідних штрафів та пені. Станом на 1 серпня 2019 р. заборгованість з виплати заробітної плати склала 2 739,8 млн. грн, 102,6 тис. працівникам економічно активних підприємств (на 13,4% більше ніж на початок року) не виплачено 1592,5 млн. грн., з яких 324,9 млн. грн. – борги державних підприємств.

За результатами обговорення на засіданні Комітету було прийнято рішення щодо створення робочої групи з напрацювання законодавчих пропозицій, спрямованих на вирішення проблеми із заборгованістю із сплати єдиного внеску, зокрема, щодо вдосконалення правових норм зі сплати єдиного внеску фізичними особами-підприємцями, розстрочки заборгованості, врегулювання питання щодо зарахування до страхового стажу періодів роботи у разі наявності заборгованості зі сплати єдиного внеску та інші.

 

 whatsapp image 2


Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення