maxresdefault 1

 

Незважаючи на те, що в останні роки Урядом було прийнято низку рішень щодо підвищення пенсій, проте рівень пенсійного забезпечення залишається низьким.

 

Мінімальний розмір пенсії з 1 липня ц.р. складає 1 564 грн., середній розмір пенсії - 3 006 грн. При цьому і мінімальний, і середній розмір пенсії не досягають фактичного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, який у цінах серпня 2019 р. становив 3 110 грн. Пенсії до зазначеного розміру отримує 70% від загальної кількості пенсіонерів. Співвідношення мінімальної і максимальної пенсій становить вже менше 30%.

У березні 2019 року запроваджене щорічне осучаснення (індексація) раніше призначених пенсій як інструмент подолання бідності серед пенсіонерів та підвищення їх розмірів залежно від рівня зростання середньої заробітної плати та цін на товари і послуги, проте пенсії, призначені у 2016-2018 роках, фактично не підвищені або підвищені в незначній мірі, що пов’язано, зокрема, із зниженням з 1 жовтня 2017 року величини оцінки одного року страхового стажу з 1,35% до 1,0%. При цьому утворився і продовжує зростати розрив у розмірах пенсій, призначених у різні роки, який нині складає майже 1,5 рази.

У зв’язку з цим у сфері пенсійного забезпечення на подальший період ФПУ ставиться завдання щодо наближення розміру мінімальної пенсії за віком до фактичного розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб та проведення індексації пенсії у розмірах, вище ніж передбачено чинним законодавством (нині 50% зростання середньої заробітної плати в країні та 50% рівня інфляції), що забезпечить підвищення розмірів пенсій до рівня, який би забезпечував належний рівень життя одержувачам пенсійних виплат.

Складна ситуація у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Різке зниження розміру єдиного соціального внеску із 40% до 22% та скасування сплати єдиного внеску працівниками (3,6%) негативно позначилося на фінансовому стані системи соціального страхування. Пенсійний фонд дефіцитний, постраждав і Фонд соціального страхування України, у якого виникла заборгованість перед застрахованими особами з виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності і пологах, яка на липень ц.р. становила вже близько 1,9 млрд грн. Завдяки зусиллям ФПУ на початок жовтня зазначену заборгованість вдалося зменшити до 800 млн грн.

Було відновлено і забезпечено щорічне підвищення страхових виплат для потерпілих на виробництві та збільшено для них мінімальний розмір страхової виплати. На жаль, із-за дефіциту коштів у Фонді соціального страхування щомісячні страхові виплати для потерпілих на виробництві з 1 березня 2019 року було перераховано із застосуванням коефіцієнта 1,05 (5%), хоча зростання середньомісячної заробітної плати у 2018 році склало 24,8%, а індекс споживчих цін – 10,9%. Профспілкова сторона не підтримала зазначений коефіцієнт підвищення страхових виплат, оскільки вважала, що в усіх випадках він повинен бути не менше росту споживчих цін, що дозволило б зберегти купівельну спроможність страхових виплат.

У 2019 році підвищено мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб до 1 630 грн, проте це становить лише 81,2% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Зазначене не відповідає вимогам Конвенції, якою передбачено, що її розмір повинен бути не менше 45% зарплати некваліфікованого працівника (мінімальної зарплати), а на сьогодні становить лише менше 40% від розміру мінімальної зарплати. Нині в Україні серед безробітних отримує допомогу у мінімальних розмірах 39% безробітних (98 тис осіб), що ставить членів їх сімей на межу бідності.

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення