Изображение 743 

В сучасних умовах профспілки України мають об'єднати свої зусилля для недопущення прийняття ліберального трудового законодавства та інших негативних змін у законодавстві, спрямованих на руйнацію системи соціального захисту, соцстраху, а також тих, що загрожують скороченням робочих місць у ході приватизації.

Про це зазначено у Постанові Президії ФПУ, схваленої сьогодні, 18 грудня, на її засіданні після аналізу виконання рішення Ради ФПУ щодо загроз та викликів профспілковому руху і завдань ФПУ в сучасних умовах.

Після обговорення того, що вже зроблено у цьому напрямі, Президія дійшла висновку, що спілчанам необхідно активно захищати свої права та права профспілкової організації, в якій вони перебувають. Потрібно вести широку роз'яснювальну роботу з членами профспілок, щоб мотивувати до профспілкового членства і з метою збереження профорганізацій, як таких.

Изображение 641

Під час дискусії зазначалось, що в сучасних умовах ФПУ вибудовує нову схему взаємовідносин з Урядом України, комітетами Верховної Ради України та роботодавцями, Ці дії спрямовані на розвиток та зміцнення соціального діалогу.

Так, відновлено присутність Голови ФПУ на засіданнях Кабінету Міністрів України, що дає змогу доносити до урядовців профспілкову позицію з актуальних питань життя громадян. На розгляд профспілкової сторони надаються проекти нормативно-правових актів, що також забезпечує профспілкам можливість висловити і зазначити в них свою позицію.

Изображение 596

Особливо відмічено, що саме наполеглива і принципова позиція ФПУ при обговоренні відповідного рішення, не дозволила нівелювати штрафи для роботодавця за прийом на роботу працівників без оформлення трудових відносин. Активна і жорстка позиція тисяч освітян, продемонстрована під час акції протесту, не дозволила прийняти у жовтні ц.р. законопроект, який би обмежував їх права на належну оплату праці. Протягом останніх місяців до активних переговорів з відстоювання прав спілчан вдавалися всеукраїнські профспілки працівників державних установ, освіти, охорони здоров'я, вугільної галузі, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості тощо. До масових акцій вдавалися профспілки працівників агропромислового комплексу, атомної енергетики, виробничників і підприємців.

Изображение 648

Зокрема, 14 листопада ц.р. - під час всеукраїнської акції протесту - профспілками висувались вимоги щодо підвищення розмірів основних державних соціальних стандартів та гарантій, забезпечення у Держбюджеті-2020 належних видатків на освіту, охорону здоров'я, соціальний захист, розвиток пріоритетних галузей економіки та ін.

Зараз ведеться активна робота щодо посилення співпраці з Європейською конфедерацією профспілок у рамках Пан'європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок. Завдяки чому вже досягнуто домовленості про приїзд в Україну місії ПЄРР/ЄКП у І кварталі 2020 року для надання допомоги ФПУ, її членським організаціям та обговорення подальших кроків.

Изображение 649

У Постанові ФПУ з питання «Про дії профспілок в умовах реструктуризації, приватизації і зміни форм управління підприємств» зазначено, що Програмою діяльності КМУ та низкою інших рішень Уряд планує проведення суцільної приватизації та ліквідації існуючих нібито «неефективних» підприємств державної форми власності, а також - масштабні структурні реформи в різних галузях економіки.

Як вважають профспілки, така політика без супроводження її комплексом заходів із забезпечення зайнятості, може призвести до вивільнення великої кількості працівників, більшість з яких будуть не спроможні знайти нову роботу. І внаслідок цього - замість створення 1 млн нових робочих місць, як це обіцяно Урядом, країна отримає нових безробітних.

Изображение 647

При розгляді відповідного проекту постанови на засіданні Уряду Голова ФПУ Григорій Осовий вніс пропозицію про залучення представників профспілок до процесу проведення приватизації державних підприємств та реформування сфер надання суспільних послуг, щоб упередити негативні наслідки цього і забезпечити права працівників.

Президія ФПУ прийняла низку інших заходів для недопущення поглиблення кризових явищ на ринку праці, вивільнення та масового виїзду за межі України тисяч працівників - членів профспілок.

На засіданні також було розглянуто інші актуальні питання профспілкового життя.

Изображение 763

   Изображение 617

Изображение 729

 Изображение 769

   Изображение 731

Прес-центр ФПУ