image002 5

У квітні ц.р. органами Пенсійного фонду проведено автоматичний перерахунок пенсій особам, які отримують пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (крім пенсій за вислугу років)¸ та після призначення (в т.ч. попереднього перерахунку, пов’язаного із врахуванням додаткового стажу) пенсії продовжували працювати і на 1 березня набули 24 місяці страхового стажу.

Такий перерахунок проводиться щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи, за матеріалами пенсійної справи та на підставі відомостей про страховий стаж (незалежно від перерв) за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, затвердженому постановою правління Пенсійного фонду України 18.05.2018 р. №10-1.

Незважаючи на те, що при проведенні такого перерахунку пенсії враховується однакова тривалість страхового стажу (не менше 24 місяців),  розмір  підвищення до пенсії  індивідуальний для кожного пенсіонера.

За інформацією Пенсійного фонду України, у 2020 році середній розмір підвищення пенсій внаслідок такого перерахунку склав 170,8 грн. Цей перерахунок проведено 357,1тис. пенсіонерів (у 2018 році, коли такий перерахунок проводився вперше, його провели 2 млн пенсіонерів, а в 2019 році – 409,3 тис. пенсіонерів).

При цьому, якщо працююча особа на 1 березня не має права на такий перерахунок, наприклад 24 місяці страхового стажу набуваються пізніше, припустимо на 1 липня, то вона може звертатися із заявою на проведення такого перерахунку  після 1 липня.

Особа, яка після призначення (попереднього  перерахунку)  залишила роботу, також має право на зазначений перерахунок. Цей перерахунок проводиться не раніше ніж через 24 місяці після призначення (попереднього  перерахунку) із врахуванням наявних  повних місяців страхового стажу (від 1 до 23 місяців).

Разом з тим, цей перерахунок не треба плутати із індексацією пенсій, яка у 2020 році, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020 р. №251, буде проведена у травні ц.р., незалежно від факту роботи пенсіонера.  Під час такого підвищення пенсій збільшується показник середньої заробітної плати в Україні, який застосовується при обчисленні пенсій.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення