А2

 

Активісти всеукраїнських профспілок будівельників, працівників агропромислового комплексу, працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, охорони здоров’я, виробничників і підприємців та інші 7 жовтня пройшли мирною ходою на пікетування до Офісу Президента України.

 

Мета акції - привернути увагу Глави держави до розгляду і прийняття проекту Трудового кодексу в день відзначення Всесвітнього Дня дій за гідну працю. Активісти скандували: «Гідної праці, гідної оплати!», «Праця – запорука багатої України», «Роботу, зарплату, гідне життя!»

У своєму виступі голова Профспілки будівельників України Василь Андрєєв наголосив, що права найманих працівників мають бути ширшими, оскільки у роботодавців завжди більше можливостей для впливу ніж у робітників.

«Без гідної зарплати, без гідних умов праці, без можливостей для самореалізації на благо суспільства все більше і більше наших співвітчизників виїжджатиме за кордон», – підкреслив він, нагадавши, що лише за офіційною статистикою постійно проживають поза межами України 4 млн. наших співгромадян.

«Профспілки завжди чубляться з роботодавцями. Однак одна справа, коли це наші роботодавці, а інша – транснаціональні гіганти. Новий Трудовий кодекс пишеться саме в їхніх інтересах», – зазначає Наталія Землянська, лідер Всеукраїнської профспілки виробничників і підприємців. За її словами, переписування  трудового законодавства виключно в інтересах транснаціональних корпорацій призведе до фактичного рабства найманих працівників. 

Профспілки протягом багатьох років боролися за Трудовий Кодекс, який би не підривав, а зміцнював можливості трудящих у соціально-трудових відносинах з роботодавцем у правовій і соціальній державі, якою за Конституцією є Україна.

Профспілки України стоять на позиціях категоричного несприйняття в трудовому законодавстві підходу дискримінації прав працівників на користь бізнесу, зокрема щодо прийому на роботу без оформлення, звільнення без попередження, збільшення тривалості робочого дня, погодження з профспілками і виплати компенсації.

Профспілки мають бути долучені до розробки цього документа та представляти голос найманих працівників – членів наших профспілок. Вони вимагають від влади забезпечити публічність і відкритість процесу розробки нового Трудового кодексу шляхом широкого обговорення з профспілками, роботодавцями, експертним середовищем, громадянським суспільством з урахування стандартів Міжнародної організації праці.

«В День Гідної праці, 7 жовтня, як і кожного дня, ми стоїмо на позиціях відстоювання трудових прав працівників які здобуті багатьма поколіннями трудящих», - наголосили учасники .

 

А3

 

А5

 

А6