пр11

 

З турботою про кожного найманого працівника через загрозу внесення ліберальних змін до трудового законодавства, які звужують права трудящих виборенені протягом тривалого часу, 5 листопада на розширеному засіданні Президії Київській міської ради профспілок обговорено питання щодо нового Трудового кодексу.

 

Члени Президії Київміськпрофради, профактивісти та представники трудових колективів столиці висловили занепокоєність стовно планів влади кардинально лібералізувати трудові відносини в Україні, довівши їх фактично до спрощення процедур прийняття – звільнення з роботи, а також позбавлення найманих працівників можливості обстоювати свої права на гідну зарплату, умови праці, соціальні гарантії тощо.

До людей прийшов Голова ФПУ, Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий, який детально розповів про те, що вже зроблено Президією ФПУ, СПО, керівниками членських організацій для донесення позиції профспілок до владних інституцій.

– Виклики є реальними, тому що змінюється ідеологія трудових відносин, - сказав профспілковий лідер, - сьогодні держава демонструє, що вона не має наміру опікуватись інтересами громадян у тій мірі, як це було раніше. Що знаходить відображення у законопроектах, які пропонуються, та заявах представників вищих органів влади. Проте, ціллю профспілок є забезпечення гармонізації відносин між працею і капіталом.

 

74274592 712453749269108 3387366961766727680 n

 

Через це намірам влади звузити законні права працюючих, як то шляхом прийняття ліберального Трудового кодексу, розробленого в інтересах виключно роботодавців, так і спробою усунути профспілки від управління Фондом соціального страхування, - потрібно дати рішучу та масштабну відсіч.

Говорячи про першорядні завдання, які постають перед профспілками в умовах наступу на права трудівників, Голова ФПУ наголосив на необхідності дійти до кожної первинної профспілкової організації. Провести комплекс інформаційно-роз’яснювальних заходів, щоб люди зрозуміли, що саме вони втрачають внаслідок ухвалення того варіанту ТК, який готується владою.

Профспілками розроблений і пропонується для обговорення власний проект Трудового Кодексу, який необхідно підтримати усім разом, щоб він став справді «народним». Але це потрібно зробити усвідомлено та солідарно, - лише така позиція профспілок при підтримці широких верств населення може бути сприйнята парламентарями і урядовцями, як вагомий аргумент дослухатися до думки народу.

На переконання профспілкового лідера, додаткову технічну допомогу при внесенні змін до трудового права і соціального законодавства українській владі можуть надати такі відомі міжнародні інституції як Міжнародна організація праці (МОП), до керівництва якої вже звернулась ФПУ.

 

пр1

 

Як зазначив Голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник, «йде наступ не лише на права профспілок, а й усіх людей праці. - Звужуються законні права держслужбовців, освітян, виробничників. У Держбюджеті – 2020 закладаються занижені соціальні стандарти, тому люди повинні розуміти, чим це їм загрожує. Натомість, більшість громадян не згодні з таким становищем і влада повинна про це знати».

Він закликав присутніх організувати і провести робочі наради у своїх профспілкових організаціях з метою роз’яснення ситуації, що склалась, а також віднайти шляхи співпраці з народними депутатами для підтримки профспілкового проекту Трудового Кодексу.

Необхідно консолідуватись, щоб захищати кожну позицію в трудовому законодавстві заради людини праці, – наголошували у виступах учасники зібрання.

Президія Київміськпрофради також ухвалила Заяву проти руйнування системи соціального страхування.

 

 пр

 

Прес-центр ФПУ