ycJ8mVLsvH

 

З моменту набрання чинності Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (01.01.2004 року) час відпустки по вагітності та пологах не зараховувався до страхового стажу при призначенні пенсій, оскільки цим Законом не було передбачено сплату протягом цього періоду страхових внесків до Пенсійного фонду.

         Враховуючи звернення членських організацій і громадян Федерація профспілок України намагалася врегулювати зазначене питання та лише в 2012 році Мінсоцполітики разом із сторонами соціального діалогу було підготовлено та Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», який набрав чинності з 1 липня 2013 року. Зокрема цим Законом жінок, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і отримують відповідну допомогу, віднесено до осіб, що підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню. Таким чином, період отримання допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами починаючи з 1 липня 2013 року зараховується до страхового стажу при призначенні пенсії.

Враховуючи додаткове фінансове навантаження на підприємства, окремі членські організації ФПУ порушують питання щодо внесення змін до законодавства, якими передбачити зарахування до страхового стажу періоду відпусток по вагітності та пологах без сплати єдиного внеску.

У зв’язку з цим Федерація профспілок звернулася до Мінсоцполітики з пропозицією повернутися до раніше діючої практики, коли до стажу роботи (до 01.01.2004 р.) зараховувалися періоди отримання працівником страхових виплат (допомоги по безробіттю, по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) без сплати страхових внесків.

Оскільки чинним законодавством вже передбачено зарахування до страхового стажу без нарахування і сплати єдиного соціального внеску періоду отримання допомоги по безробіттю, Федерація профспілок запропонувала такий підхід поширити і на період перебування у відпустці по вагітності та пологах шляхом доповнення частини першої статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» нормою щодо зарахування до страхового стажу зазначеної відпустки без сплати єдиного внеску.  

 

Департамент соціального діалогу та

соціального страхування апарату ФПУ