BoI1I8L4TlU

 

На засіданні Кабінету Міністрів України 23 жовтня 2013 року схвалено розпорядження Президента України «Про делегацію України для участі у переговорах з Великим Герцогством Люксембург щодо укладення Угоди між Україною та Великим Герцогством Люксембург про соціальне забезпечення» та проект Розпорядження Президента України «Про делегацію України для участі в переговорах з Республікою Сербія щодо укладення Угоди між Україною та Республікою Сербія про соціальне забезпечення».

Зазначеними проектами актів передбачено утворення делегацій України для участі в переговорах з Республікою Сербія та Великим Герцогством Люксембург щодо укладення з ними Угод про соціальне забезпечення, затверджено її персональний склад та директиви делегацій України.

Очікується, що переговорний процес з напрацювання проектів Угод про соціальне забезпечення відбуватиметься у декілька раундів протягом 2013-2016 років.

Угодами передбачається врегулювання основних питань соціального забезпечення, які можуть виникнути у відносинах між державами. Зокрема, призначення та виплата пенсій відповідно до законодавства України та Сербії чи Люксембургу відповідно, та можливість їх переказу на територію іншої Договірної сторони.

Також угодами мають бути визначені питання виплати допомоги у рамках соціального страхування на випадок безробіття, страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, страхування від нещасних випадків на виробництві та державної допомоги сім’ям з дітьми в частині, що стосується народження дитини та догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

- Це дуже важливе соціальне рішення, - підкреслив у своєму коментарі Г.В.Осовий, заступник керівника СПО профспілок, в.о. Першого заступника Голови ФПУ. – Симптоматичним є той факт, що держава продовжує працювати у цьому напрямі, щоб наші громадяни, яки переїздять за кордон чи на постійне місце проживання, чи на тривалий час працювати, - могли розраховувати на соціальний захист. У договорах мають бути читко визначені норми перерахування нашим громадянам за кордоном страхового стажу, при цьому не тільки пенсійного, але і таки види страхування, як від нещасних випадків на виробництві, від безробіття, з тимчасової втрати працездатності тощо, тобто ті види соціального страхування, що застосовуються у тій чи іншій країні, і є транспорентними (співвідносними) з Україною.

Г.В.Осовий наголосив на тому, що укладення угод у сфері соціального забезпечення є важливим і актуальним з метою поглиблення співпраці України з європейськими країнами та приведення норм законодавства до європейських стандартів. Він вважає, що цей фактор може стати додатковим мотиваційним стимулом для працюючих в Україні офіційно оформлювати свої трудові відносини, тому що у майбутньому, якщо людина вирішить виїхати за кордон її страховий стаж буде врахований у тих країнах, з якими Україна укладе подібні угоди.

 

Довідково:

На сьогодні Україною підписані та Верховною Радою України ратифіковані Договори про соціальне забезпечення з такими державами, як Республіка Болгарія (04.09.2001), Естонська Республіка (05.10.2010), Королівство Іспанія (07.10.1996), Латвійська Республіка (26.02.1998), Литовська Республіка (23.04.2001), Словацька Республіка (05.12.2000), Чеська Республіка (04.07.2001), Португальська Республіка (07.07.2009).

В разі переїзду пенсіонера на проживання в країни Співдружності Незалежних Держав пенсія призначається і виплачується відповідно до Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення від 13 березня 1992 року та двосторонніх угод з Азербайджаном, Білорусією, Грузією, Молдовою.

 

Департамент соціального діалогу та соціального страхування