1379581299 01 rashody-po-obsluzhivaniyu-gosdolga-ukrainy-na-29-oktyabrya-sostavili-19-mlrd-grn-goskaznachejstvo

 

Виступаючи 29 жовтня ц.р. перед журналістами на Міжнародному науковому конгресі «Інформаційне суспільство в Україні», Прем’єр-міністр України М.Я. Азаров зазначив, що ситуація із соціальними виплатами буде повністю виправлена до кінця поточного року та абсолютно всі соціальні зобов’язання увійдуть в нормальний ритм фінансування. Також, голова Уряду пояснив, що осіння затримка із соціальними виплатами пов’язана з тим, що саме у цей час Україна здійснювала основні виплати за своїми міжнародними зобов’язаннями. «Це стаття, за якою ми не можемо допустити ніяких затримок, це наша репутація» - наголосив Прем’єр-міністр. Водночас він зазначив, що таке саме ставлення має бути у держави й до виплат у соціальній сфері.

За дорученням Уряду це питання також знаходиться на контролі в Міністерстві соціальної політики України, яким у свою чергу, для запобігання затримки страхових виплат, контролю та сприяння у співпраці фондів соціального страхування та Казначейства, вживаються наступні заходи:

  • - щоденно проводиться моніторинг здійснення виплат застрахованим особам та фінансування органами Державної казначейської служби України платежів фондів соціального страхування;
  • - виконавчим дирекціям фондів соціального страхування доручено встановити контроль за повнотою та своєчасністю здійснення робочими органами фондів соціального страхування виплат матеріального забезпечення застрахованим особам.

Уряд та Казначейство виділили 1,5 млрд. гривень на соціальні виплати. Про це 31 жовтня п.р. заявила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська.

«Казначейство виділило 1,3 млрд. грн. на страхові виплати із фондів соціального страхування, а також додаткових 244 млн.грн. - на виплати допомоги по догляду за інвалідами 1 та 2 групи. Таким чином буде забезпечено 100% обсягу виплат по вагітності та пологам, виплат на поховання та регресних виплат. Це дозволить задовольнити потребу у коштах на фінансування відповідних виплат за жовтень включно», - сказала Наталія Королевська.

Вона зауважила, що щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей, допомоги з вагітності та пологів та виплати на поховання будуть здійснені за весь жовтень, а виплати з безробіття та лікарняні виплати будуть здійснені по заявках, що надійшли до фондів у вересні.

Зокрема, Державна казначейська служба перерахувала Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань 380,9 млн. грн., Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності – 571,5 млн. грн. та Фонду соціального страхування на випадок безробіття – 310,1 млн. гривень.

Нагадаємо, 24 жовтня на Колегії Міністерства Наталія Королевська дала доручення керівництву фондів соціального страхування першочергово фінансувати саме страхові виплати людям. «Всі проплати, які здійснює Казначейство, обов'язково в першочерговому порядку мають спрямовуватися людям. Я забороняю здійснювати будь-які інші виплати, поки не будуть проведені всі платежі по страхових виплатах. Інших варіантів бути не може!» - наголосила Міністр.

Оскільки найбільш ефективним та дієвим засобом є масові звернення з викладенням конкретних фактів для предметного вирішення та оперативного реагування органів державного нагляду за цим процесом, пропонуємо членським організаціям в регіонах організувати наступну роботу своїх первинних профспілкових організацій по зверненням членів профспілок з питань заборгованості по страховим соціальним виплатам:

1. Через своїх представників в комісіях соціального страхування на підприємствах, установах, організаціях здійснювати контроль з виплат матеріального забезпечення працівникам по кожному страховому випадку (вагітність та пологи, тимчасова непрацездатність, поховання), а саме звіряти: коли застрахована особа звернулась за оплатою, коли бухгалтерія підприємства звернулась до Фонду з заявкою, коли страхові кошти потрапили на рахунок роботодавця і коли застрахована особа їх отримала.

            2. У випадку затримки на будь-якому із етапів проходження страхових коштів понад 2 тижня – готувати звернення з викладенням конкретних фактів на пряму до Міністерства соціальної політики України або Уряду, у тому числі через «гарячу урядову лінію» за номером телефону 0-800-507-309 та через веб-сайт www.ukc.gov.ua.

 

Департамент соціального діалогу та
соціального страхування апарату ФПУ