pensi

 

У зв’язку із набранням чинності законами України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України  на 2014 рік» та «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання України», до Федерації профспілок України надходять звернення громадян стосовно того, яким чином будуть підвищуватися пенсії протягом 2014 року.

Статтею 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено проведення індексації пенсій, підвищення пенсій у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з  якої  сплачено страхові  внески, порівняно з минулим роком; підвищення пенсій у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили  працездатність; перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам.

 

І. Частиною першою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачена індексація пенсій у зв’язку із подорожчанням товарів та послуг. Протягом 2014 року зазначена норма залишається діючою, тому індексація пенсій провадитиметься відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 17.07.2003 р. №1078 (із змінами).

При цьому слід зазначити, що індексація визначається для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від місяця підвищення пенсії внаслідок проведених перерахунків, розміру такого підвищення, а також інших обставин.

Пенсії непрацюючих пенсіонерів індексуються у межах прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (тобто в межах встановленої з 1 грудня 2013 року величини – 949 грн.).

Якщо пенсіонер працює, в першу чергу індексується сума оплати праці, пенсія індексується після індексації заробітної плати на підставі виданої підприємством, установою або організацією, де працює пенсіонер, довідки, в якій зазначається розмір його оплати праці, проіндексована її сума і сума індексації. При цьому загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи ( у 2014 році - 1218,00 грн.). Якщо працюючий пенсіонер отримує за місцем роботи заробітну плату, яка встановлена на рівні прожиткового мінімуму для працездатної особи, і вище, його пенсія  індексації не підлягає.

 

2. Частиною другою статті 42 Закону України  «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що з 1 березня щороку провадитися перерахунок пенсій з урахуванням темпів зростанням середньої заробітної  плати  (доходу)  в  Україні,  з  якої  сплачено страхові  внески, порівняно з минулим роком.

Під час проведення такого перерахунку підвищується (осучаснюється) заробітна плата, з якої  призначено  (попередньо  перераховано) пенсію. Коефіцієнт для підвищення заробітної плати повинен відповідати не менш як 20 відсоткам показника зростання  середньої  заробітної  плати (доходу) в Україні, з якої сплачено  страхові  внески,  порівняно з попереднім роком, і не може бути нижчим  рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Такий порядок проведення зазначеного перерахунку мав на меті вирішити питання зменшення, а в подальшому, ліквідації розриву в розмірах пенсій, призначених у різні роки. Адже через різницю в показниках середньої заробітної плати із застосуванням яких обчислюються пенсії, призначені (перераховані) у різні роки (у 2008 році показник становив 1197,91 грн., а в 2014 році – 2700,98 грн.), різниця у розмірах пенсій при однаковій тривалості страхового стажу та величині індивідуального коефіцієнта заробітку становить  більше ніж два рази. 

Розмір та порядок такого підвищення пенсії визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

У березні 2014 року СПО об’єднань профспілок погодило надісланий Пенсійним фондом України проект постанови Кабінету Міністрів України «Про перерахунок пенсій у зв’язку із зростанням  середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої  сплачено страхові внески», яким пропонувалося для підвищення розміру пенсій застосовувати коефіцієнт 1,0165, що відповідає 20 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески у 2013 році  порівняно з 2012 роком.

Разом з тим, відповідно до розділу ІІІ Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 №1166-VІІ дію частини другої статті 42 Закону зупинено до стабілізації економічної ситуації в країні. Таким чином, березневий перерахунок пенсій  у 2014 році провадитися не буде.

 

3. Відповідно до частини третьої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, підвищується розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (крім пенсіонерів, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування).

Проте, Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік»  розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, «заморожено» на рівні, встановленому з 1 грудня 2013 р. - 949 грн. Внаслідок цього протягом 2014 року не провадитиметься перерахунок пенсійних та інших виплат, розмір яких обчислюється виходячи із зазначеного соціального показника.

 

4. Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, передбачений частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне стахування» (здійснюється за наявності у пенсіонера не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі), провадитиметься органами Пенсійного фонду на підставі письмового звернення пенсіонера при наявності у заявника визначених зазначено частиною умов.

 

 

Управління з питань соціального страхування

 та пенсійного забезпечення апарату ФПУ