41253 1

Міністерством фінансів України на розгляд Уряду 18 лютого було внесено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення.

Цей законопроект був різко розкритикований профспілками, він дуже поганий для людей, - так оцінив документ заступник Голови ФПУ Сергій Українець, який брав участь у засіданні Уряду.

Суть змін, які пропонуються чиновниками Мінфіну, полягає у скороченні розміру пенсійних виплат та зменшенні кола осіб, які мають право на отримання пенсій, в тому числі на пільгових умовах.

- Особливо образливим є намагання полишити пенсій тих людей, які все життя пропрацювали у важких та шкідливих для здоров’я умовах, - наголосив профспілковий керівник. - Законопроектом також передбачено підвищення пільгового стажу, щоб вийти на пенсію, - на 5 років, - для тих, хто, наприклад, працює на транспорті, у гірничодобувній галузі, в сільському господарстві тощо.

Усім працюючим пенсіонерам хочуть урізати доходи на 15%.

Для обчислення пенсії пропонується застосовувати середню заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2012, 2013, 2014 роки, - як сказав заступник Голови ФПУ, – це теж великий негатив.

У ході обговорення на урядовому засіданні представник профспілок відзначив, що питання, яке стосується життєвого рівня щонайменш 2,5 млн. людей пенсійного віку, все ж таки потрібно відносити до питань соціально-трудової сфери, які потребують попередньої консультації із соціальними партнерами, в тому числі і профспілками. Також було привернуто увагу на те, що формування державної політики у соціальній, в т.ч. пенсійній сфері, входить виключно до компетенції Міністерства соціальної політики, тому Мінфін в даному випадку не вповноважений розробляти подібні законопроекти.

У підсумку обговорення Урядом було дане доручення провести консультації з профспілками і роботодавцями щодо змісту законопроекту, але водночас проходження цього законопроекту до ВР не зупинено.

Тому ми звертаємось до членських організацій ФПУ широким фронтом виступити проти урізання пенсійних прав громадян.

- Зрозуміло, що це робиться на вимогу МВФ, але ми зараз будемо також звертатися до народних депутатів, намагатися організувати роботу у профільних комітетах ВР, щоб переконати парламентарів не приймати цей законопроект, тому що він шкодить людям, - сказав на завершення С.Українець.

ІАЦ