bfcfd2aa4b77ce0518796edd9a3000ec

Комітетом ВР України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянуто і запропоновано прийняти у цілому законопроект № 2639 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення функціонування місцевого самоврядування».

Коментує заступник голови ФПУ Сергій Українець:

- Цей законопроект був підтриманий профспілками, але із зазначенням, що це не повне вирішення проблеми.

Справа в тому, що вилучення 15% пенсії працюючих пенсіонерів, що передбачено відповідним законом, ухваленим на початку березня ц.р., профспілки кваліфікують, як перевищення ВР своїх повноважень. Це не є податком, не акцизом, не збором. навіть не штрафом – це не зрозуміло що.

Просто не виплачується 15 відсотків від пенсії, що призначена людям у встановленому порядку та конкретному розмірі, - це не є логічним. Тому цей закон вже «почав давати збої», – нещодавно на вимогу профспілок з під дії цього обмеження було виведено вчених, перед усім, докторів наук, які почали уходити з роботи. Зараз запропоновано ВР вивести з під дії цього обмеження посадових осіб місцевого самоврядування – виборних працівників сільських і селищних рад, бо вони також починають масово звільнюватись.

Профспілки зараз допомагають членам профспілок готувати позови до суду, щоб відстояти свої права.

- Вочевидь цей закон потребує перегляду і скасування норми про вилучення 15 % пенсії – сказав на завершення С.Українець.

ІАЦ