IMG 7666

Результатом «круглого столу» з обговорення законодавчих пропозицій щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, що відбувся 18 травня у ФПУ, стало напрацювання низки Рекомендацій, які будуть покладені у основу рішення СПО об’єднань профспілок наступного тижня.

У заході, організованим Федерацією спілок України, взяли участь представники Верховної Ради України, Міністерства соціальної політики України, Пенсійного фонду України, Уповноваженого ВР з питань прав людини, ЦК Профспілок, наукових установ та ЗМІ.

IMG 7670

Учасники дискусії намагалися з’ясувати ризики запровадження професійної пенсійної програми і накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (2-го рівня) в умовах економічної кризи;

- чи існують гарантії збереження накопичених коштів від знецінення та їх втрати;

- якими мають бути розміри пенсійних внесків до професійних пенсійних програм і розміри пенсійних виплат, щоб це було вигідно учаснику системи;

- чи передбачені гарантії мінімальних пенсійних виплат у професійній пенсійній програмі та ін.

IMG 7674

Під час дискусії в основному висловлювались думки стосовно того, що впровадження нової системи пенсій має бути економічно обґрунтованим і врешті-решт викликати довіру у громадян, насамперед, у молоді.

Висловлювалися пропозиції стосовно того, що можливо спочатку є необхідність запустити так звані пілотні проекти подібної системи у окремих регіонах, а у випадку позитивного результату їх реалізації, розпочати впроваджувати нову пенсійну систему по всій Україні.

IMG 7675

У підсумку Голова ФПУ Григорій Осовий зауважив, що профспілки не мають права у тих економічних умовах, що наразі склалися в Україні, дати згоду на запровадження накопичувальної пенсійної системи.

На переконання профспілок, це пов’язано з багатьма економічними ризиками і в результаті не дасть того ефекту, який потрібен.

IMG 7703

Рекомендації учасників «круглого столу», обговорені під час "круглого столу" будуть винесені на розгляд СПО об’єднань профспілок, та після обговорення ляжуть у основу спільної профспілкової позиції з цього питання.

IMG 7720

Рекомендації додаються.