PM750image002

 

9 липня ц.р. відбулося перше засідання нового складу правління Пенсійного фонду України.

 

До нового складу правління Пенсійного фонду України від профспілкової сторони увійшли: заступник Голови ФПУ - Українець С.Я., керівник управління соціального страхування і пенсійного забезпечення апарату ФПУ – Максимчук В.С., заступник Голови профспілки залізничників і транспортних будівельників – Мушенок О.М. (постанова Кабінету Міністрів України від 27.05.2015 р. №332).

Розглянуто питання про підсумки роботи органів Пенсійного фонду у І півріччі 2015 року. Зокрема зазначалося, що впродовж цього періоду органами Пенсійного фонду забезпечено в повному обсязі фінансування пенсійних виплат у встановлені терміни (крім непідконтрольної українській владі території Донецької та Луганської областей) на загальну суму 124,1 млрд. грн.

Загальний обсяг доходів бюджету Фонду за січень-червень поточного року за оперативними даними склав 119,0 млрд. грн., що становить 50,8% запланованого показника на рік.

З Державного бюджету України на фінансування пенсійних програм надійшло 39,9 млрд. грн., що відповідає запланованому на цей період.

Власні надходження Фонду за 6 місяців поточного року склали 79,1 млрд. грн., що становить 96,4% планового показника. Бюджетом Фонду недоотримано 2,98 млрд. грн., що пов’язано із недонадходженням частини єдиного внеску, розподіленої на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. На стан надходжень власних коштів негативно вплинули зменшення чисельності працюючих, значна частина осіб, які отримують заробітну плату на рівні або менше мінімальної (1,2 млн. осіб, або 12,0% загальної чисельності працюючих).

Заборгованість з обовязкових платежів до Фонду на 1 липня 2015 р. становить 9,9 млрд. грн.

За результатами розгляду питання про підсумки роботи у І півріччі ц.р прийнято рішення щодо продовження роботи по наповненню бюджету Фонду, стале фінансування виплат пенсій, створення систем обслуговування громадян та обробки пенсійної документації на базі централізованих інформаційних технологій.

На пропозицію представників профспілок до рішення правління включено рішення звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням утриматися від ініціювання законодавчого запровадження мораторію на перевірки Державної служби з питань праці, а також доручити Дерстату запровадити статистичні спостереження за виплатою заробітної плати в розмірі, нижчому від встановленої законом мінімальної заробітної плати. Це дозволить посилити державний контроль над легалізацією заробітної плати та збільшити надходження до бюджету Пенсійного фонду.

Крім того, запропоновано Мінсоцполітики, як центральному органу виконавчої влади, що формує і забезпечує державну політики у сфері зайнятості населення і соціального захисту, внести у ІІІ кварталі 2015 р. на затвердження Уряду додаткові заходи на 2015-2017 роки, спрямовані на легалізацію зайнятості та заробітної плати, як джерела збільшення надходжень до бюджету Пенсійного фонду.

 

Під час засідання також заслухано питання про порядок обслуговування громадян в органах ПФУ, попередні результати аналізу використання даних в інформаційно-телекомунікаційній системі Фонду та про організацію роботи правління Фонду.

 

 Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення