ZOOL3647 scaled

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань партнерства з інститутами громадянського суспільства Андрій Мамалига поінформував листом Голову ФПУ Григорія Осового про позицію Омбудсмена щодо законопроектів №№ 2681 і 2682.

На звернення ФПУ стосовно надання інститутом Уповноваженого оцінки законопроектів № 2681 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» та № 2682 «Про страйки та локаути» повідомляється, що Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини зазначені законопроекти опрацьовані та про позицію Омбудсмена поінформовано Голову Комітету Верховної ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Г. Третьякову.

Отже, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини вважає, що скасування норми про право виборних профспілкових органів вимагати «надання письмового дозволу на отримання в банках інформації про наявність коштів на рахунках підприємства, установи, організації чи отримання такої інформації в банках», як це пропонується  у законопроекті № 2681, звужує обсяг існуючих трудових прав громадян в аспекті захисту прав працівників на належну оплату праці.

Окрім того, в законопроекті пропонується виключити обов'язок власника чи уповноваженого ним органу надавати на запити профспілок інформацію щодо умов оплати праці працівників. Це, на думку Уповноваженого, також обмежує право на доступ до інформації, гарантоване Конституцією України.

Аналіз законопроекту № 2682 «Про страйки та локаути» показав, що є проблема у трактуванні терміну «страйк». Уповноважений наголошує, що визначення у документі страйку не відображає змісту цього поняття, а необхідність ухвалення окремого Закону, покликаного регулювати питання страйків та локаутів, з його точки зору, є вкрай сумнівною. Було б доцільніше, як вважає вінухвалити новий Трудовий кодекс України, де буде врегульоване зазначене питання.

Через це зазначені законопроекти Омбудсманом не підтримуються і потребують суттєвого доопрацювання.

Копія листа А.Мамалиги додається

 

Прес-центр ФПУ