IMG 20240122 150609 01

22 січня після проведення двосторонніх консультацій керівництва СПО об’єднань профспілок з представниками СПО сторони роботодавців на національному рівні щодо урядового проєкту Трудового кодексу, відбулася нарада керівників членських організацій ФПУ, де були розглянуті профспілкові пропозиції та проєкт рішення з цього питання перед засіданням СПО об’єднань профспілок.

 

Голова СПО, Голова ФПУ Григорій Осовий виступаючи з цього питання, висловив своє бачення щодо подальшої роботи з законопроєктом, зазначивши, що за підсумками двосторонніх консультацій проведених з роботодавцями, очевидно, що внаслідок браку часу і фахівців, які достатньо підготовлені до цієї роботи у десятиденний термін опрацювати такий масштабний документ практично не можливо, але можна силами СПО роботодавців і профспілок окреслити спільне бачення і спільне відношення до роботи над проєктом Трудового кодексу. Мова йшла про те, які базові положення цей документ безумовно має вміщувати і концептуальну основу для забезпечення прав працівників України з огляду на євро інтеграційні процеси і необхідність імплементації належним чином національного законодавства України, а також низьким трудоресурсним забезпеченням ринку праці в Україні.

20240122 141327

Григорій Осовий наголосив, що будь-яке послаблення дотримання прав та гарантій може відштовхнути працівників від роботи в Україні, особливо якщо переговорний процес щодо вступу України до ЄС буде інтенсифіковано, і окрім спільних ринків товарів і послуг та капіталів з’явиться ще ринок праці, який буде синхронізований з європейським ринком праці. Тоді перетікання робочої сили зрозуміло буде на користь тих країн, де кращі умови праці та вищий рівень її оплати. Такі тенденції вже спостерігаються сьогодні. І масовий виїзд робочої сили закордон може призвести економіку Україну до депресивного стану.

20240122 141453

       Щодо алгоритму роботи над законопроектом голова СПО зазначив, що  це має бути достатній час, щоб ґрунтовно опрацювати запропонований Урядом законопроєкт, далі переключити його розгляд на тристоронню площадку – НТСЕР. На ній знайти максимальне узгодження, і лише після цього рекомендувати Уряду подати його до Верховної Ради і всю цю експертну роботу сфокусувати так, щоб вона поводилася під патронатом експертів МОП і залученості ЄС, які спроможні допомогти нам виконати якісно цю роботу. І, зрозуміло, це не робиться за 10 днів.

20240122 141645

У ході подальшої дискусії керівники членських організацій обговорили та підтримали профспілкові зауваження та пропозиції, проєкт рішення щодо урядового проєкту Трудового кодексу, які вносяться на засідання СПО об’єднань профспілок 22 січня. Було сформовано правову позицію щодо цього документа.

20240122 141701 

ПРЕСЦЕНТР ФПУ