АКЦИЯ8

 

6 липня відбулась зустріч Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана з делегацією представників профспілкових організацій, які взяли участь у Всеукраїнському марші протесту профспілок у зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і комунальних тарифів. Профспілкову делегацію очолював Голова СПО об’єднань профспілок, голова ФПУ Григорій Осовий. В зустрічі взяв участь Міністр соціальної політики України Андрій Рева.

 

Голова ФПУ передав голові Уряду Резолюцію Всеукраїнського маршу протесту, в якій містяться вимоги та пропозиції профспілок до Уряду, зокрема, невідкладно провести справедливу реформу оплати праці, встановити з 1 жовтня гарантовану мінімальну заробітну плату на рівні економічно обґрунтованого, обрахованого у фактичних цінах прожиткового мінімуму – 3 тис. гривень, відповідно підвищити пенсії та стипендії.

 

Григорій Осовий, керівники всеукраїнських галузевих профспілок та регіональних профоб’єднань наголосили, що профспілки висловлюють рішучий протест проти підвищення цін і комунальних тарифів без адекватного підвищення рівня трудових доходів. Тому професійні спілки основним завданням та обов’язком яких є соціальний захист не мають права бездіяльно спостерігати за порушенням гарантованих Основним Законом прав працюючих заробити власною працею на гідне життя.

За останні два роки ціни зросли у рази, інфляція вже перевищила 180%, у той час як гарантована державою мінімальна зарплата збільшилась лише на 19%, а купівельна спроможність заробітних плат робітників, селян, вчителів, медиків, ветеранських пенсій навпаки, скоротилась більш ніж на третину.

Ми пропонуємо вирішення цих проблем, а саме невідкладне проведення реформи оплати праці на засадах, що буде адекватною відповіддю на підвищення цін та тарифів, сказав Григорій Осовий.

 

АКЦИЯ9

 

ФПУ заявляє, що діюча система соціального захисту не забезпечує адекватної підтримки населення, оскільки базується на штучно заниженому вдвічі розмірі прожиткового мінімуму – при 3037 грн. розрахованого Мінсоцполітики фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб в цінах травня ц.р. в Держбюджеті встановлено 1450 грн. з 1 травня ц.р. Відтак – вдвічі занижено й розміри мінімальної зарплати та мінімальної пенсії.

«Ми об’єднались, щоб заявити про нашу спільну позицію і донести її до відома української громади та закликати владу невідкладно відреагувати на ситуацію, що склалася», - підкреслили представники профспілок.

Як повідомляє офіційний сайт Кабінету міністрів України, Володимир Гройсман зазначив, що головний пріоритет Уряду – досягнення макроекономічної стабільності та забезпечення економічного розвитку країни. Він зауважив, що показником високого рівня економіки є якість життя людей та рівень заробітних плат громадян. Таким чином, перед Урядом та профспілками стоять спільні завдання, наголосив він.

 

АКЦИЯ10

 

Прем'єр-міністр запевнив, що Уряд налаштований на те, щоб «створити реальну основу» для економічного зростання. «Головний пріоритет Уряду – макроекономічна стабільність, у тому числі через непопулярні заходи. І друга позиція, яка є надзвичайно важлива, – розробити економічний розвиток нашої країни, нарешті поставити крапку у популізмі, обіцянні того, що не буде відбуватися, а реальними речами, почати змінювати ситуацію", - зазначив він.

Учасники зустрічі також обговорили питання ціноутворення на газ в Україні. Голова Уряду поінформував представників профспілок, що встановлена в Україні ринкова ціна на газ стимулюватиме енергозбереження в країні, розвиток видобутку українського газу та подолання корупції у газовій сфері. Так, втрати Державного бюджету через існування різних цін на газ сягнули 53 млрд. доларів, повідомив Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр поінформував співрозмовників про дії Уряду у напрямку енергоефективності. Так, Уряд затверджує Стратегію гідроенергетики, у 2017 році розпочне роботу Фонд енергоефективності України. Це стимулюватиме створення нових робочих місць, зауважив він. Володимир Гройсман зазначив, що держава через систему субсидій надасть адресну соціальну допомогу тим громадянам, які її потребуватимуть, підкреслив Голова Уряду. Соціальна підтримка залежить від доходу людини. Разом з тим, головне завдання Уряду – підняти заробітну плату громадян, реформувати систему оплату праці в Україні. Восени Уряд запропонує українському Парламенту варіант забезпечення справедливої системи нарахування оплати праці, що буде розроблений спільно з профспілками, наголосив Прем'єр-міністр.

«Вимоги одні: розібратися з тарифною політикою, оскільки ціни на газ і тарифи на ЖКГ є необґрунтованими. І друге: як людям виживати в цих умовах. Тому Федерація профспілок України організувала цей Всеукраїнський марш протесту, який є двокомпонентним: що робити з тарифами і як підвищити заробітну плату. Ми відповідні вимоги вручили Уряду, Верховній Раді України і зажадали, щоб до тієї комісії, яка створюється у парламенті щодо тарифів, були долучені представники профспілок», - заявив у коментраі після зустрічі Григорій Осовий.

За його словами, під час зустрічі з Прем'єр-міністром України Володимир Гройсман підтримав бачення представників профспілок: «як магістральне, так і генеральне бачення».

«До вересня разом з профспілками мають бути напрацьовані пропозиції законодавчого плану», - заявив Голова ФПУ.

 

 

Прес-центр ФПУ