МЕМ1

 

З метою поглиблення співпраці і консолідація зусиль, спрямованих на захист соціально-економічних і трудових прав та свобод членів професійних спілок, інших працівників, а також сприяння дотриманню таких прав і свобод у своїй діяльності посадовими і службовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування 30 вересня було підписано Меморандум між Федерацією профспілок України та Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Документ підписали Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий та Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська.

 

Ця урочиста церемонія відбулась під час засідання Президії ФПУ.

 

У документі зокрема зазначається, що предметом цього Меморандуму є спільна діяльність Сторін з метою досягнення цілей Меморандуму, що здійснюється у форматі підготовки та реалізації спільних заходів, проектів і програм.

Як наголошується у Меморандумі, Сторони домовляються про співпрацю у таких напрямах:

- Консолідація зусиль Сторін у здійсненні заходів парламентського та громадського контролю за додержанням прав та свобод громадян.

- Розроблення спільних пропозицій і рекомендацій щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, державних програм і планів дій, ратифікації міжнародних договорів.

- Залучення ФПУ, її членських організацій до вивчення стану дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні й підготовки щорічних та спеціальних доповідей Уповноваженого.

- Аналіз причин системних порушень трудових і соціально-економічних прав громадян, їх наслідків, підготовка узгоджених пропозицій органам державної влади та місцевого самоврядування щодо попередження таких порушень.

- Проведення спеціальних консультацій з метою вироблення узгодженої позиції Сторін щодо вирішення найбільш гострих та актуальних проблем у сфері захисту прав та свобод працівників і ветеранів праці.

- Моніторинг стану забезпечення прав та свобод працівників, вивчення та узагальнення фактів порушень їхніх прав і свобод та оцінка ефективності вжитих заходів щодо усунення цих порушень.

- . Сприяння підвищенню рівня правової інформованості громадян і трудових колективів з питань реалізації та захисту їхніх прав та свобод.

 

МЕМ

 

З метою реалізації цього Меморандуму Сторони в межах наявних або залучених ресурсів:

- Визначають контактних осіб для проведення консультацій і підготовки пропозицій щодо спільної реалізації завдань, визначених цим Меморандумом.

- Проводять регулярні зустрічі Уповноваженого з керівництвом ФПУ з метою обговорення питань з реалізації Меморандуму, обміну інформацією про діяльність Сторін щодо захисту соціально-економічних і трудових прав та свобод громадян.

- Створюють на базі Академії праці, соціальних відносин і туризму учбово-методичний центр з питань дотримання прав людини та його територіальні представництва на базі обласних рад ФПУ, де проводять навчання інспекторів праці профспілок (правових (головних правових) інспекторів праці, громадських інспекторів праці членських організацій ФПУ, технічних інспекторів праці та інших представників з питань охорони праці), регіональних координаторів взаємодії з громадськістю, моніторів Уповноваженого, моніторів з числа громадських правозахисних організацій з питань застосування законодавства у сфері праці та зайнятості населення, захисту прав і свобод людини, гарантованих Конституцією України, законами України та міжнародними договорами України.

- Розробляють та реалізують спільні проекти, беруть участь у реалізації територіальних, всеукраїнських і міжнародних ініціатив з питань, що відповідають меті Меморандуму.

- Проводять спільні заходи: круглі столи, семінари, конференції тощо за напрямами, що становлять взаємний інтерес.

- Залучають до спільної діяльності представників громадських організацій та експертів.

- Беруть участь в обговоренні проектів законів та інших нормативно-правових актів, що стосуються дотримання та захисту соціально-економічних і трудових прав; готують зауваження і пропозиції щодо формування Державного бюджету України на відповідний рік.

- Координують дії представників Сторін в Кабінеті Міністрів України при обговоренні й прийнятті рішень з питань, що мають важливе значення для забезпечення соціально-економічних і трудових прав громадян.

- Узгоджують інші спільні заходи в рамках Меморандуму.

 

МЕМ2

 

Меморандум набирає чинності з дня його підписання.

Він укладається строком на три роки. Дія цього Меморандуму автоматично продовжується на наступний трирічний строк, якщо жодна зі Сторін не повідомить іншу про свій намір припинити його дію не пізніш як за один місяць.

 

Прес-центр ФПУ