БИЗ

 

Що має зробити держава для забезпечення цінової стабільності? Це запитання стало головним у дискусії учасників круглого столу «Державне цінове регулювання в Україні: аргументи за і проти», проведеного 19 червня Офісом ефективного регулювання (BRDO) у Бізнес-центрі IQ. У заході взяла активну участь профспілкова сторона. 

Учасники заходу обговорили наступні питання: чи ефективне державне цінове регулювання сьогодні; у яких випадках державне цінове регулювання має бути запроваджено; чи мають бути розроблені та прийняті критерії доцільності його застосування; які ризики можуть виникнути, якщо скасувати державне цінове регулювання; які альтернативні інструменти впливу на ціни/тарифи можуть бути застосовані у такому випадку.

 

БИЗ1

 

Головували на заході Ксенія Ляпіна, Голова Державної регуляторної служби України, Олексій Гончарук, Голова Офісу ефективного регулювання

Ключовими спікерами були: директор Департаменту промислової політики, Мінекономрозвитку О. Черних, директор Департаменту з питань фінансового та економічного розвитку Секретаріату Кабінету Міністрів В. Ящук, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж О.Дорошенко, генеральний директор Директорату державної політики у сфері цифрової інфраструктури на транспорті та послуг поштового зв’язку Мінінфраструктури О. Озеран, т.в.о. першого заступника голови Державіаслужби С.Коршук, перший віце-президент ГО «Український Транспортний Союз» В. Балін, в.о Генерального директора ПАТ «Урпошта» І. Смілянський, заступник директора Департаменту пасажирських перевезень ПАТ «Українська залізниця» О. Красноштан, директор департаменту економічного аналізу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації А. Барабін, голова Ради Української асоціації операторів зв’язку «Телас» Л. Ошеров, директор Департаменту економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону Н. Хоцянівська, віце-президент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» С. Дунайло, генеральний директор Директорату захисту прав осіб з інвалідністю Мінсоцполітики А. Онупрієнко, директор з корпоративних зв’язків Філіп Морріс Україна Н. Бондаренко, заступник голови Земельної спілки України А.Мартин, завідувач кафедри дендрології та лісової селекції Національного університету біоресурсів та природокористування України Ю. Марчук.

 

БИЗ4

 

Позицію профспілок з питань перегляду тарифів ПАТ «Укрпошта» та ПАТ «Укрзалізниця» представила експерт, головний спеціаліст відділу питань цін і тарифів Департаменту з питань економічного розвитку та ціноутворення Федерації профспілок України Світлана Московченко. Було зазначено, що профспілки підтримали підвищення тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою та тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні, за умови направлення приросту доходів, отриманих за рахунок підвищення зазначених тарифів, на збільшення фонду оплати праці працівників основної професії.

 

БИЗ2

 

Відбулася також презентація зеленої книги «Аналіз державного цінового регулювання» (В. Головатенко, голова сектору ”Ринковий контроль та нагляд”).

Відеорепортаж про круглий стіл можна подивитися тут:

 

https://www.facebook.com/brdo.ukraine/videos/601393823553031/

 

Департамент з питань економічного розвитку та ціноутворення апарату ФПУ

Прес-центр ФПУ