20641-1u

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2014 р. №280 затверджено Положення про Пенсійний фонд України.

Пенсійний фонд України і надалі залишається центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра соціальної політики.

Основне завдання Пенсійного фонду, це керівництво та управління солідарною системою загальнообов’язкового державного пенсійного страхування – призначення, перерахунок, підвищення та виплата пенсій, а також формування та ведення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Пенсійний фонд України під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими державними органами, допоміжними органами і службами, утвореними Президентом України, тимчасовими консультативними, дорадчими та іншими допоміжними органами, утвореними Кабінетом Міністрів України, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, громадськими спілками, профспілками та організаціями роботодавців.

Керівництво діяльністю Пенсійного фонду України здійснює правління Пенсійного фонду України, чисельність і персональний склад якого затверджуються Кабінетом Міністрів України. До складу правління Пенсійного фонду входять по три представника від профспілок та об’єднань роботодавців.

Потрібно зазначити, що на місцях представники членських організацій Федерації профспілок України входять до складу колегій обласних управлінь Пенсійного фонду, а також до комісій з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, створених при обласних управлінь Пенсійного фонду.

У квітні 2012 року укладено Угоду про співпрацю між Пенсійним фондом України та Федерацією професійних спілок України, відповідні угоди укладені також між територіальними членськими організаціями ФПУ і обласними управліннями Пенсійного фонду України.

Основна відмінність і, що було причиною затвердження нового Положення про Пенсійний фонд України, це те, що за Положенням 2011 року Голову правління Пенсійного фонду і його заступників призначав і звільняв Президент України, а за Положенням 2014 року Голову правління Пенсійного фонду і його заступників призначає і звільняє Кабінет Міністрів України, за поданням прем’єр-міністра України, внесеним на підставі пропозицій Міністра соціальної політики. Ці зміни внесені на виконання Законів України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про внесення змін до Закону України «Про центральні органи виконавчої влади» щодо приведення його у відповідність із Конституцією України».

Управління з питань соціального страхування

та пенсійного забезпечення апарату ФПУ