ФР

Учасники Всеукраїнського форуму профспілок ухвалили текст Резолюції, у якій висловили занепокоєність складною фінансово-економічною ситуацією в країні.

«Наразі державна соціальна політика далека від конституційних норм – в її основу замість суспільно прийнятних державних соціальних стандартів гідного життя і гідної праці покладено ідею соціальних мінімумів виживання, наслідком чого стане подальше зубожіння українських громадян, - наголошується у документі. - Наочними прикладами антисоціальної політики є підвищення в поточному році цін і тарифів на газ, житлово-комунальні, транспортні послуги,  товари першої необхідності, продукти харчування при одночасному замороженні мінімальної заробітної плати, пенсії, штучному заниженні рівня прожиткового мінімуму, поширенні безробіття, зарплатних боргах трудящим і дискримінації в оплаті праці працівникам бюджетної сфери та багатьох інших фактів наступу на соціальні права громадян».

Значну кількість проблемних питань міг би зняти конструктивний соціальний діалог між Урядом, профспілками і роботодавцями. Однак значна частина урядових рішень приймалась без застосування цих механізмів, що є не тільки порушенням вимог законодавства України, чинної Генеральної угоди, а й основоположних принципів Міжнародної організації праці.

Учасники форуму звернулись до керівництва держави з вимогою забезпечити неухильне дотримання норм Конституції України, не допускати при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинного законодавства звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод громадян.

Саме тому, з метою упередження негативних наслідків для працівників і громадян України, профспілками сформовано перелік Вимог до Кабінету міністрів України з питань захисту соціально-трудових і профспілкових прав та інтересів працівників.

ФР2

Професійні спілки України ВИМАГАЮТЬ:

1. 1.Зберегти та створити достатню кількість сучасних робочих місць, особливо для молоді.
  2. 2.Не допустити зупинки державних підприємств через обмеження  в енергоресурсах.
  3. 3.Погасити зарплатні борги та забезпечити виплати застрахованим особам в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема в зоні проведення АТО, та підтримати законодавчі пропозиції профспілок щодо надійного захисту права працівника на своєчасне отримання винагороди за працю.
  4. 4.Жорстко боротись з тіньовою економікою і ухиленням від сплати податків.
  5. 5.Підвищити з 1 січня 2015 року рівень мінімальної  заробітної плати, пенсії, прожиткового мінімуму не менш ніж на рівень інфляції за 2014 рік і відновити повноцінну індексацію трудових доходів, пенсій і соціальних виплат.
  6. 6.Ліквідувати дискримінацію в оплаті праці працівників бюджетної сфери і зайнятих на державний службі та в органах місцевого самоврядування.
  7. 7.Повернути державним інспекціям скасоване право вільного доступу до робочих місць для гарантованого захисту трудових прав, життя та здоров’я кожного працівника.
  8. 8.При проведенні економічних реформ забезпечити поступове досягнення європейських соціальних стандартів.
  9. 9.Забезпечити ефективний соціальний діалог з профспілками та розпочати  переговори з укладення нової Генеральної угоди, галузевих та територіальних угод, виходячи із засад, оголошених Президентом України в Стратегії реформ 2020 та Угоді про асоціацію Україна-ЄС.

Було також вирішено на підтримку вимог форуму профспілок провести 15 жовтня в м. Києві солідарні публічні акції у формі маніфестацій та пікетування Кабінету Міністрів України.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ