CAM00134

 

Відкриваючи засідання Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, яке відбулося 30 липня ц.р., заступник Міністра соціальної політики Іванкевич В.В. закцентував увагу на взятих Урядом зобов’язаннях в рамках національного колективного трудового спору СПО об’єднань профспілок з КМУ, зокрема щодо забезпечення до 1 січня 2016 року погашення заборгованості із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах державної форми власності та на тих підприємствах, де частка державної форми власності перевищує 50 %, не менш ніж на 50 % від обсягів заборгованості, що склалася станом на 1 травня 2015 року, й недопущення утворення нових зарплатних боргів.

Проте, незважаючи на взяті КМУ зобов’язання, зарплатні борги продовжують невпинно зростати. Так, з початку ц.р. сума заборгованості з виплати заробітної плати збільшилась на 45,1% і станом на 01.07.2015 становить 1915,5 млн. грн.

Під час засідання Комісії були заслухані керівники та представники таких підприємств, як ТОВ «Восток-Руда», КП «Верхньодніпровське виробниче управління Водопровідно-каналізаційного господарства», КП «Південукргеологія», ПАТ «Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання ім. М.В. Фрунзе», ДП «Держекоінвест», а також представники відповідних облдержадміністрацій. Крім того, представник Мінсоцполітики поінформував про стан виконання рішення Комісії від 28.05.2015.

В ході засідання член Комісії, перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк наголосив на необхідності завчасно інформувати членів Комісії про стан виконання попередніх рішень Комісії, запропонував визначити перелік питань та дату наступного засідання, а також вніс ряд пропозицій до протокольного рішення, а саме:

1) запрошеним особам завчасно надавати інформацію стосовно проблемної ситуації на підприємстві або в регіоні і пропозиції щодо її вирішення;

2) Комісії узагальнити всі надані пропозиції та подати на розгляд Кабінету Міністрів України;

3) керівництву КП «Верхньодніпровське виробниче управління Водопровідно-каналізаційного господарства» у тижневий термін скласти графік погашення заборгованості із заробітної плати, передбачивши виплату компенсації за її затримку;

4) Комісії зробити запит до:

- Мінфіну та Мінприроди щодо передбачення у Держбюджеті на 2016 рік коштів на фінансування КП «Південукргеологія»;

- відповідних служб щодо розгляду питання якнайшвидшого повернення підприємствам заборгованих сум ПДВ;

- підприємств та відповідних органів влади щодо надання письмової інформації про наявну зарплатну заборгованість понад 3 місяці;

- Мінфіну та галузевих міністерств щодо достатності бюджетних коштів на ІV квартал ц.р. для фінансування бюджетних галузей;

5) Керівникам підприємств-боржників при складанні графіків погашення заборгованості із заробітної плати обов’язково передбачати компенсацію за її затримку.

Крім того, Сергій Михайлович запропонував в рамках підготовки до наступних засідань Комісії передбачати в інформації повідомлення щодо виникнення новітньої заборгованості, а також кількості працівників, яким заборговано заробітну плату, з виокремленням кількості працівників, яким роботодавець заборгував зарплату понад 3 місяці.

 

Чергове засідання Комісії заплановано на кінець серпня – початок вересня ц.р.

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав