9f1620804ea6

 

2 квітня на засіданні Колегії по роботі над реалізацією положень Цільової програми ФПУ «За якісне громадське обслуговування» обговорено робочий варіант проекту постанови Ради ФПУ «Про реалізацію в Україні Всесвітньої кампанії Ради глобальних профспілок «Якісне громадське обслуговування - діймо зараз!».

Нагадаємо, що Рада глобальних профспілок, яка об'єднує та представляє інтереси членів профспілок виробничої, бюджетної та обслуговуючих галузей більшості країн світу, два роки тому провела міжнародну Конференцію під гаслом «Якісне громадське обслуговування - діймо зараз!», в якій взяли участь більше 400 лідерів профспілок, громадянського суспільства і керівників муніципалітетів з усього світу. Головним висновком того Форуму стало ствердження про те, що мир і злагода панують у тих країнах, де забезпечуються гідна праця, справедливий перерозподіл багатств, стабільні та якісні громадські послуги.

Згодом Рада глобальних профспілок ухвалила Женевську хартію якісного громадського обслуговування, в якій наголошується, що доступні для усіх житлово-комунальні, медичні та інші побутові послуги поліпшують якість життя людей та є основою для утворення суспільств, в яких домінують рівність, процвітання і демократія. Підписанти Хартії зазначили, що послуги високої якості можуть надаватися споживачам за умови достатнього фінансування підприємств житлово-комунальної та побутової сфери, закладів охорони здоров'я і лише працівниками з належним рівнем оплати праці та чиї права дотримуються у повному обсязі.

Кампанія «Якісне громадське обслуговування - діймо зараз!» стартувала у Всесвітній день громадського обслуговування 23 червня 2011 року, вона є довгостроковою і дозволяє органам влади і профспілкам брати участь у скоординованих глобальних заходах.

Для України, де сфера громадського обслуговування перебуває у надзвичайно критичному стані, участь у цій Кампанії є дуже актуальною. Адже ідеї Глобальних профспілок - підписантів Женевської хартії якісного громадського обслуговування багато в чому перекликаються із Програмою Президента України В.Ф. Януковича «Україна - для людей!».

25 травня 2011 року постановою Ради ФПУ № Р-2-4 було затверджено Цільові програми з реалізації Програмних резолюцій VI З'їзду Федерації профспілок України, одна з яких - «За якісне та доступне громадське обслуговування».

Боротьба за якісне та доступне громадське обслуговування для Федерації профспілок України стала програмою ефективних дій, а не тільки закликами до реформування галузей.

З метою підтримки ідеї Глобальних профспілок, підвищення ефективності та надійності функціонування системи освіти, охорони здоров'я, культури, соціальної сфери, державного управління, житлово-комунального комплексу, транспорту, зв'язку, енергозабезпечення, реалізації Цілей розвитку тисячоліття, профспілки домагаються розвитку сфери громадського обслуговування в Україні, належного фінансування галузей, що пов'язані із наданням громадських послуг, гідних умов праці та соціального захисту працівників цих галузей.

З питань якісного громадського обслуговування ФПУ співпрацює з громадськими організаціями, науковцями, політиками та громадськими діячами, налагоджує систему обміну досвідом в нашій країні та за кордоном.

Протягом 2011-2012 років ФПУ було проведено 3 засідання Колегії по роботі над реалізацією положень Цільової програми «За якісне та доступне громадське обслуговування» та робочу нараду за участі представників членських організацій та фахівців апарату ФПУ.

Напрацьовано низку пропозицій з питань забезпечення соціальної справедливості в оплаті праці, соціальному захисті, оподаткуванні. Ці пропозиції, покликані підвищити рівень добробуту громадян, і в першу чергу, найменш забезпечених категорій, були направлені, зокрема:

-         Прем'єр-міністру України М.Я. Азарову, як пакет профспілкових пропозицій до Програми діяльності Кабінету Міністрів України на 2013 рік стосовно пріоритетних цілей та завдань, які допоможуть вирішити актуальні соціально-економічні проблеми;

-         Раді національної безпеки і оборони України - в рамках підготовки до розгляду на засіданні РНБО питання «Про ситуацію в сфері оплати праці та соціального забезпечення громадян»;

-         Національному інституту стратегічних досліджень - в рамках участі у підготовці Щорічного послання Президента України до Верховної Ради України про внутрішнє і зовнішнє становище України в 2013 році.

Напрацьовано Перелік проблемних питань, які містять ознаки соціальної несправедливості і потребують врегулювання, а також пропозиції щодо можливостей їх вирішення для подальшого врахування в спільній роботі та направлено в Мінсоцполітики України.

Учасники наради визнали, що у Постанові Ради ФПУ з цього питання має бути зазначено про те, що в рамках участі у Всесвітній кампанії Ради глобальних профспілок «Якісне громадське обслуговування - діймо зараз!» та з метою реалізації Цільової програми ФПУ «За якісне та доступне громадське обслуговування» Федерацією профспілок України, членськими організаціями ФПУ здійснюються комплексні системні заходи, спрямовані на підтримку та розвиток громадського обслуговування в Україні, забезпечення реалізації права усіх громадян на доступні послуги та права працівників сфери громадського обслуговування на гідні умови праці та соціальний захист.
Разом з тим, залишаються не реалізованими в повній мірі деякі завдання, про що буде також зазначено у Постанові.

Також у документі планується прописати рекомендації членським організаціям ФПУ щодо підтримки Всесвітньої кампанії «Міста для людей», домагатися підписання містами Глобальної хартії якісного громадського обслуговування. З цією метою створювати коаліції міських профспілок і міських громадських організацій, налагодити співпрацю профспілок з Асоціацією міст України. Домагатися підвищення рейтингу своїх міст як найкомфортніших для проживання в Україні.

Активізувати участь у формуванні місцевих бюджетів з метою забезпечення належного фінансування підприємств житлово-комунального господарства, транспорту, закладів освіти, охорони здоров'я, культури, соціальної сфери, зв'язку, державного управління.

Долучитися до проведення в Україні Кампанії за реалізацію права людини на чисту питну воду тощо.

У обговоренні взяли участь члени Колегії, фахівці апарату ФПУ та запрошені.

ІАЦ