ШАХТ

 

Кабінет міністрів України дозволив додатково виділити 200 млн. грн. на виплату заробітної плати шахтарям державних шахт. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Уряду 27 липня. Прокоментувати це рішення ми попросили Голову СПО обєднань профспілок, Голову ФПУ Григорія Осового.

 

«Дійсно, ця підтримка сьогодні є вкрай нагальної і необхідної, - зазначив він. – За даними профспілок, загальна сума заборгованості по зарплаті шахтарськім колективам складає більш ніж 500 млн. гривень. Але цілком зрозуміло, що ці одноразові ін’єкції не вирішують проблему в цілому. Уряд має виробити цілісне бачення розвитку цієї стратегічної галузі економіки, проведення структурних реформ, які об’єктивно назріли. Необхідно визначити спільне бачення кардинальних реформ разом з профспілками, які діють в цієї галузі, і подати на розгляд Уряду таку стратегію».

Голова ФПУ підкреслив, що попередній Уряд вже займався цім питанням. І навіть на засідання Кабінету міністрів було внесено програму структурних реформ і забезпечення розвитку галузі до 2018 року. На цей період міністр енергетики просив державної підтримки. На жаль, попередній Уряд на це не погодився. Таким чином шахтарі не побачили свої перспективи, перспективи своїх підприємств.

«Зараз Уряд повернувся до цього питання, - сказав Григорій Осовий. - Такі програмні засади мають бути напрацьовані. Розглянути в профільному Комітеті та подано на розгляд під час засідання Уряду. У зв’язку з цим ще раз хочу підкреслити важливість соціального діалогу з профспілками, які зайняті у цієї галузі, тому що кожна людина при реформуванні чи закритті шахти має бути працевлаштована».

 

Прес-центр ФПУ