2

 

26 серпня 2016 року в Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ) відбулося друге засідання Робочої групи з розробки та удосконалення Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги з обговорення питання зміни тарифів на зазначені послуги.

 

У вказаному заході взяли участь представники НКРЗІ, Мінекономрозвитку України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, ПрАТ «Фарлеп-Інвест», Укртелекому, Всеукраїнського об’єднання обласних організацій роботодавців у сфері телекомунікаційних та інформаційних технологій, Української Асоціації операторів зв’язку «Телас» та СПО об’єднань профспілок.

Головував на засіданні Скляров О.І. – член НКРЗІ, керівник Робочої групи.

На першому засіданні, яке відбулося 22 липня 2016 року, Скляров О.І. поінформував, що з метою прозорості та обґрунтованості прийняття рішень стосовно зміни тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, всі матеріали ПАТ «Укртелеком» будуть обговорюватися членами Робочої групи на засіданнях.

Під час попереднього засідання Робочої групи було прийняте рішення зобов’язати ПАТ «Укртелеком» доопрацювати прейскурант Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги та надати відповідні матеріали до апарату НКРЗІ для подальшого їх обговорення на наступному засіданні Робочої групи.

Відповідно до доопрацьованих матеріалів, ПАТ «Укртелеком» запропонувало запровадити дві позиції тарифів для всіх категорій споживачів – «з погодинною оплатою місцевих розмов» та «без погодинної оплати місцевих розмов».

Крім цього, запропоновано поступове підвищення тарифів для бюджетних організацій, а саме: на першому етапі – на 10% у місті та на 12,5% у селі у 2016; на другому етапі – на 19,8% у місті та 28,7% у селі з 01.01.2017.

Як зазначив ПАТ «Укртелеком», враховуючи довготривалу процедуру погодження Граничних тарифів, нові тарифи фактично можуть бути застосовані не раніше 01.11.2016. Крім того, за інформацією ПАТ «Укртелеком», фактичні видатки бюджетних установ на загальнодоступні телекомунікаційні послуги телефонного зв’язку у 2016 році збільшуються на 1,8% або на 774,6 тис. грн.

Під час бурхливого обговорення зазначеного питання, члени Робочої групи від профспілкової Сторони наголосили, що їх позиція залишається незмінною, а саме, що в умовах масового зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги підвищення тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги не на часі.

В умовах зростання заборгованості по заробітній платі, яка станом на 01.08.2016 склала 2,0 млн. грн., порушення права працівників бюджетної сфери на своєчасну оплату праці підвищення тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги негативно відобразиться на бюджетних організаціях.

Профспілки зазначили, що вони розуміють необхідність підвищення тарифів, але лише за умови адекватного підвищення Урядом основних соціальних стандартів та гарантій.

Водночас профспілкова Сторона зауважила, що запропоноване підвищення тарифів з 01.01.2017 – на 19,8% у місті та на 28,7% у селі набагато перевищує прогнозований рівень підвищення тарифів на вказані послуги, яке за розрахунками Мінекономрозвитку на 2017 рік складає 13,1%.

Члени Робочої групи від Профспілкової сторони та Сторони роботодавців висловили єдину думку щодо передчасності підвищення Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги.

Пропозиція ПАТ «Укртелеком» щодо підвищення тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги була підтримана лише представником Мінекономрозвитку.

Представниками Робочої групи була підтримана пропозиція Сторони роботодавців щодо надання в робочому режимі ПАТ «Укртелеком» до апарату НКРЗІ розширеної інформації стосовно напрямів використання інвестицій в телекомунікаційну мережу, яка використовується для надання загальнодоступних телекомунікаційних послуг.

Відповідно до процедури прийняття рішення стосовно зміни тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги, остаточне рішення приймається на засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації.

Як наголосив Скляров О.І., з метою прийняття виваженого рішення, на засідання Комісії будуть запрошені уповноважені представники тристороннього дорадчого органу задля висловлення своєї позиції.

 

 Департамент захисту соціально-економічних прав