7654

ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Прогнозується зростання номінальної заробітної плати у І кварталі 2017 – до 5500-6000 грн (за даними Держстату розмір середньої зарплати по Україні у листопаді 2016 р. склав 5406 грн). Експерти вважають, що на зростання доходів вплине перегляд зарплат на початку року.

Нагадаємо, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» (№1801-VIII від 21.12.2016 р.) встановлено мінімальну заробітну плату у розмірі 3200 грн.

А Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (№1774-VIII від 06.12.2016 р.) змінено суть та структуру мінімальної заробітної плати, знівельовано поняття оплати за просту некваліфіковану працю. Тепер до мінімальної зарплати включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати, за винятком доплат за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

БЕЗРОБІТТЯ

Чисельність непрацюючого населення за методологією МОП не лише не знизиться, але й може зрости. Таким чином, рівень безробіття у І кварталі 2017 очікується у межах 9-12%. На думку Павла Мельника, керівника компанії MPP Consulting, на ріст числа безробітних вплине масове вивільнення працівників в тих галузях, де економічно невигідно виплачувати мінімальну зарплату 3 200 грн.

Керівник секретаріату Ради підприємців при КМУ Андрій Забловський звертає увагу, зниження рівня безробіття можливе лише в умовах стабільного економічного зростання та покращення інвестиційного клімату. Відповідно, позитивна динаміка по зменшенню безробіття буде спостерігатися не раніше другого півріччя 2017 року.

 

  -1 17

ЦІНИ

У першому кварталі 2017 експерти прогнозують зростання цін в межах 2-6%. Як зазначає А.Забловський, інфляція не перевищить 10%, проте може бути відносно високою. Основними чинниками росту інфляції він вважає підвищення державних соціальних стандартів, подорожчання енергоносіїв та сезонне зростання вартості окремих продуктів харчування.

В той же час, П.Мельник вважає, що інфляція буде мінімальною у січні через велику кількість вихідних, а у лютому відбудеться зростання інфляції разом зі стрімким ростом цін на продукти.

ГАЗ

Середню ціну імпортного газу експерти прогнозують на рівні $185-215 за тис куб. Причинами такого зростання цін стане як підвищення цін на нафтопродукти, так і інфляція та девальвація гривні.

В свою чергу, П.Мельник не виключає незначного зниження ціни газу. На що може вплинути падіння попиту на блакитне паливо, зниження цін на нафту, а також здешевлення виробітку електроенергії сонячними та вітровими станціями.

ДЕРЖАВНИЙ БОРГ

За оцінками експертів, рівень державного боргу продовжить зростати і складе у першому кварталі 2017 року 1,69-2,08 трлн грн. Директор енергопрограм Центру світової економіки НАНУ Валентин Землянський вважає, що держборг буде зростати саме в гривневому еквіваленті – на це вплинуть девальвація, відсутність траншів від МВФ та кредитів ЄС, а також виплата боргу за раніше взятими борговими зобов’язаннями.

 

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав

за матеріалами

http://minprom.ua/digest/223458.html