ШУБ

 

 

9 лютого відбулось засідання Робочої групи задля напрацювання Позиційного документу щодо позиції профспілок з питань цінової політики. Вів засідання перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.

 

Як підкреслив на початку заходу Олександр Шубін, для обговорення запропоновано варіант, що підготували фахівці Федерації профспілок України, з метою перетворення його у Позиційний документ щодо позиції профспілок з питань цінової політики та досягнення консенсусу у головних принципових питаннях щодо цієї позиції.

 

ШУБ3

 

 

Під час обговорення наголошувалось, що позиція профспілок щодо посилення державного контролю за цінами і тарифами на соціально важливі товари та послуги залишається незмінною, принциповою та прозорою.

 

Вона неодноразово доводилася до Кабінету Міністрів, Верховної Ради України, парламентських державних колегіальних органів, міністерств та відомств.

 

ШУБ4

 

 

Ця позиція полягає у наступному:

 

Домагатися від Уряду та окремих міністерств і відомств:

 

- відкритості, прозорості, економічної обґрунтованості при прийнятті Урядових рішень, які можуть негативно позначитися на рівні життя населення, конструктивного соціального діалогу при прийнятті соціально важливих рішень щодо тарифної політики на енергоносії та комунальні послуги та завчасного запровадження достатніх ефективних заходів з мінімізації негативних соціальних наслідків для населення.

 

- збереження державного регулювання цін на соціально значущі товари та послуги, забезпечення їх цінової доступності.

 

- забезпечення державної політики по мінімізації спекулятивних практик на споживчому ринку та запровадження довгострокових стратегій стабільності цін й недопущення споживчого ажіотажу. Мотивування оптимальної рентабельності виробників і обмеження (мінімізації) прибутковості посередників.

 

- недопущення розгляду Кабінетом Міністрів України проектів фінансових планів підприємств паливно-енергетичної галузі без їх опрацювання галузевими профспілками.

 

- здійснення заходів щодо самозабезпечення Україною природним газом і відмови від імпортованого газу задля забезпечення поступового зниження ціни на природний газ, вже починаючи з опалювального сезону 2017\2018 років.

 

- Сприяння розгляду Верховною Радою України законопроектів за реєстр. № 5321 від 31.10.2016 та за реєстр. № 2677 від 20.04.2016.

 

- забезпечення відкритості та публічності результатів комплексних ґрунтовних перевірок щодо економічної обґрунтованості встановлених тарифів на опалення та гаряче водопостачання, проведених протягом грудня 2016 – січня 2017 років в окремих регіонах України.

 

- співпраця з парламентськими фракціями щодо підтримки ними законопроекту «Про внесення зміни до статті 16 Закону України «Про ціни і ціноутворення» щодо участі організацій громадянського суспільства у державному регулюванні цін (реєстр. № 2677 від 20.04.2015), а також соціально значущих законопроектів.

 

ШУБ1

 

 

Роботу над Позиційним документом буде продовжено.

 

 

Прес-центр ФПУ