1486202832

Експерти переконують, що рівень інфляції вимірюється не статистичними даними Міністерства фінансів, а цінами на славетний «Київський торт». Солодкий сувенір додав у ціні 78%. Нині його вартість зросла із 137 до 224 грн. Причини подорожчання цього кулінарного бренду столиці варто пошукати у відсутності цінового регулювання та політиці виробника. А що ж до інших лідерів подорожчання, доцільно проаналізувати урядову політику.

Аналітики продуктового ринку вже створили «рейтинг» продуктів, що найбільше подорожчали впродовж 2016 року. Так от: другу сходинку посіли алкогольні вироби. Наразі літр горілки коштує майже 150 грн. Експерти попереджають, що урядові дії на прозорість спиртового ринку вплинули вкрай негативно, що призвело до появи нових «горілчаних королів».

На третьому місці рейтингу вартісних продуктів харчування – тверді сири. Ціни додали практично до 50%. Парадокс: Україна втратила один з найбільших ринків збуту – російський, однак ціни на сири продовжують зростати щомісяця. Кажуть, що це через подо рожчання сировини та високу прибутковість випуску сирних продуктів. Різниця між імпортним та продуктом вітчизняних виробників незначна, у межах 20%.

Серед так званих соціальних продуктів по-справжньому «золотими» стали минулого року курячі яйця. Їх вартість коливається в межах 20–26 грн за десяток. На початку року ціна не перевищувала 15 грн за десять курячих яєць.

Подорожчало й вершкове масло. Якщо пачка 200 г на початку 2016 року коштувала 19 грн, то наприкінці ціна сягнула 26 грн, себто подорожчала більш ніж на третину. Такою ж «золотою» стає і риба. Про червоні сорти риби взагалі не йдеться. Вартість «елітного» продукту сягає 500 грн за кг. Ціна кілограма «бюджетних» сортів додала 25%.

Загалом впродовж минулого року ціни на споживчому ринку зросли на 12,4%. Експерти підрахували, що із 23 основних продуктів харчування подорожчали 19. Тенденція до подорожчання всіх видів харчових продуктів збережеться й нинішнього року. Такий прогноз роблять експерти аграрного ринку. Якщо нині всі великі супермаркети вказують ціну за 100 г продукту, не виключено, що досить скоро ми будемо спостерігати іншу картину: цінник позначатиме його ціну за 1 г.

«Підвищення цін на продукти харчування нинішнього року, – стверджує генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, – буде перевищувати інфляцію на 2–3%. Це тому, що більш швидкими темпами дорожчає те, що користується переважним попитом. Сьогодні це не одяг, не електроніка, не нерухомість і не послуги. Це продукти харчування, і насамперед – недорогі». Загалом уже на початку 2017 року інфляція в країні прискориться. Такий прогноз оприлюднило Міністерство економічного розвитку.

Газета "ПРОФСПІЛКОВІ ВІСТІ"