41 main ukr

 

 

Абсолютно нову норму для України - обов’язкову електронну реєстрацію всіх трудових договорів - Міністр соціальної політики України Андрій Рева пропонує внести в новий Закон про зайнятість.

„Роботодавець буде зобов’язаний вносити інформацію про працівника в спеціальний реєстр. Це буде живий реєстр працюючих людей, - пояснює Міністр соціальної політики. - Більше того, трудовий договір вважатиметься НЕ укладеним, якщо він НЕ зареєстрований електронно. Адже чимало людей потерпають від того, що працюють, але не мають при цьому соціальних гарантій, бо ніде офіційно не зареєстровані. Таким чином, якщо нам вдасться ввести електронну реєстрацію трудових договорів, то ми не лише посилимо контроль, а й відповідальність перед працюючими людьми”.

 Міністр вважає, що цей трудовий договір можна буде використовувати у системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду, відслідковуючи стан виплат зарплат, і те, як сплачуються внески. Окрім того, цей, так званий, живий реєстр показуватиме й кількість працюючих людей.

У разі припинення дії договору працівника з роботодавцем, автоматично оформляється інший.

„Запровадження електронних трудових договорів не лише дасть можливість якісно захистити трудові права громадян, а й успішно долати тіньову зайнятість”, - переконаний Андрій Рева.

До речі, на даний момент в Україні зафіксовано шість випадків штрафів роботодавців за не укладений трудовий договір у максимальному розмірі. Це – десятикратний розмір мінімальної заробітної плати.

 

 

За повідомленням
Прес-служби Мінсоцполітики