1016101344

 

В Міністерстві фінансів України в рамках підготовки проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2018-2020 роки 28 квітня 2017 року відбулись узгоджувальні наради з Міністерством охорони здоров’я України та Міністерства освіти і науки України за участі представників профспілок.

Зазначені наради проходять на виконання доручення Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана від 10.04.2017 № 14121/1-17 з кожним міністерством та Асоціацією міст України.

Було обговорено планові бюджетні видатки по програмах міністерств та фінансування пріоритетних напрямів галузевих реформ на наступні три роки.

Голова Профспілки працівників охорони здоров’я України Коваль В.М. звернула увагу на те, що співпраця МОЗ з галузевою профспілкою є не результативною, галузева профспілка не долучена до підготовки реформи охорони здоров’я, більшість документів йде відразу на розгляд КМУ без попередніх консультацій з профспілкою, а реформа галузі викликає все більше питань в профспілковому середовищі та наголосила на необхідності проведення консультацій МОЗ з Профспілкою працівників охорони здоров’я. Також Коваль В.М. порушила питання підвищення на 2 позиції тарифних розрядів ЄТС для фахівців та професіоналів, у т.ч. з вищою немедичною освітою. На що Міністерством фінансів України було зауважено, що наразі докорінні зміни очікують персонал первинної ланки – сімейних лікарів (педіатрів, терапевтів). Вони зможуть мати приватну практику (бути лікарем ФОП), працювати в поліклініці, амбулаторії, центрі первинної медико-санітарної допомоги. При цьому, лікар отримуватиме дохід, а не зарплату. І цей дохід буде залежати від кількості пацієнтів, які в нього є, й не буде «прив’язаний» до ЄТС.

Що стосується оплати праці педагогів, то МОН передбачає для працівників поетапне підвищення заробітної плати, зокрема, внаслідок підвищення базового тарифного розряду ЄТС, а також прийняття нової редакції Закону України «Про освіту», яким передбачено заробітну плату для педагогів на рівні не нижче трьох мінімальних заробітних плат (наразі МОН ініціює правку - на рівні не нижче трьох прожиткових мінімумів для працездатних осіб). При цьому значна увага буде приділена підвищенню кваліфікації педагогічних працівників, їх сертифікації, зокрема передбачається запровадження ЗНО для вчителів.

Узгоджувальні наради тривають. Так, 3 травня ц.р. відбудеться нарада з Міністерством культури України

Нагадаємо, що після завершення узгоджувальних нарад планується проведення консультацій з представниками профспілок з обговорення профспілкових пропозицій до проекту.

 

Департамент захисту соціально-економічних прав